Laden...

Jeugddetentie voor plaatsen kei in Schijndel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie voor plaatsen kei in Schijndel
Breda, 29 mei 2018

Drie verdachten van inmiddels 19, 18 en 17 jaar zijn vandaag veroordeeld tot jeugddetentie en taakstraffen door de rechtbank in Breda. Zij legden 24 juni 2017 een kei op de Structuurweg in Schijndel. Een zwangere vrouw botste op deze kei en liep hierdoor een incomplete dwarslaesie op. Het kindje kwam later gezond ter wereld. De rechtbank veroordeelt de drie verdachten wegens poging tot moord.

Jeugdstrafrecht

Alle drie de verdachten worden bestraft volgens het jeugdstrafrecht. De oudste verdachte is weliswaar meerderjarig, maar functioneert op een jonger niveau. De 19- en 17-jarigen krijgen 12 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 18-jarige verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, daarom krijgt hij 10 maanden jeugddetentie opgelegd waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Alle drie de verdachten krijgen ook een taakstraf van 150 uur opgelegd en staan tijdens hun proeftijd 2 jaar onder begeleiding van de jeugdreclassering.

Bijzondere zaak

Bij de uitspraak besteedde de rechtbank aandacht aan het feit dit een bijzondere zaak is. De rechtbank overwoog dat de verdachten niemand wilden vermoorden met het plaatsen van de kei. Door de kei op de weg te leggen hebben de jongens echter wel een zeer groot gevaar veroorzaakt voor weggebruikers. Zo’n groot gevaar, dat dit juridisch een poging tot moord oplevert.

Schadevergoeding

Het slachtoffer vroeg een schadevergoeding aan de drie verdachten. De rechtbank veroordeelde de verdachten tot het betalen van een bedrag van ruim € 190.000,-. Ook moet een schadevergoeding worden betaald aan een tweede slachtoffer dat door de kei schade aan zijn auto opliep.

Uitspraken