Laden...

Civiel recht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

 

Wat is civiel recht

Een burger kan een conflict hebben met een ander persoon of met een bedrijf. Of een bedrijf heeft een conflict met een ander bedrijf. Als het conflict niet op te lossen is, kan de burger of het bedrijf de rechter om een oordeel vragen door een civiele procedure te starten. Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. 

Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht. 

Wat is civiel recht? (video)

Deze video werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant gemaakt voor studenten en scholieren.

Wat doet een civiele rechter? 

Een civiele rechter oordeelt over conflicten over: 

  • een waarde van meer dan € 25.000 
  • specifieke onderwerpen op het gebied van familie en relatie, en huis en omgeving, onder meer echtscheiding, alimentatie, voogdij, adoptie, burenruzie, onteigening 
Voor een procedure bij de civiele rechter is een advocaat inschakelen verplicht. 

 

Wat doet een kantonrechter

Een kantonrechter oordeelt net als een civiele rechter over civiele conflicten. Het verschil zit in de hoogte van het bedrag waar de zaak over gaat en het onderwerp. Een kantonrechter gaat over conflicten: 

  • met een waarde van € 25.000 of minder 
  • over specifieke onderwerpen zoals arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.  
Voor een procedure bij de kantonrechter is een advocaat inschakelen niet verplicht, maar het mag wel en kan verstandig zijn.

Goed om te weten: de kantonrechter oordeelt ook over lichte strafzaken, zoals een verkeersovertreding of verkeersboete.

Meer informatie over de kantonrechter vindt u op de pagina: Kantonrechter | Rechtspraak

 

Mediation

Soms is een conflict met een burger of bedrijf op te lossen met hulp van iemand die bemiddelt, een mediator genoemd. De bemiddeling van deze persoon heet mediation. Dit kan goedkoper en sneller zijn voor het vinden van een oplossing dan een rechtszaak starten, en vooral ook prettiger voor de onderlinge relatie, wat zeker op de lange termijn van belang kan zijn. Ook tijdens een rechtszaak is mediation mogelijk.

 

 Nieuws over civiel recht  Nieuws over civiel recht

 

 

Digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken bij alle rechtbanken mogelijkDigitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en gezag- en omgangszaken bij alle rechtbanken mogelijkhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-civiele-jeugdrechtzaken-en-gezag--en-omgangszaken-bij-alle-rechtbanken-mogelijk.aspxDen Haag16-5-2024 22:00:00Advocaten kunnen vanaf 3 juni bij alle rechtbanken digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en in gezag- en omgangszaken.<p>Advocaten kunnen vanaf 3 juni bij alle rechtbanken digitaal procederen in civiele jeugdrechtzaken en in gezag- en omgangszaken. Bij de rechtbanken Amsterdam, Gelderland, Limburg, Midden-Nederland en Oost-Brabant was dit al langer mogelijk. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken. <br></p>
'Uitspraken rechter niet uitgevoerd door tekort aan mensen en geld''Uitspraken rechter niet uitgevoerd door tekort aan mensen en geld'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Uitspraken-rechter-niet-uitgevoerd-door-tekort-aan-mensen-en-geld.aspxDen Haag13-5-2024 22:00:00​‘We moeten ervoor waken dat praktische problemen van de overheid fundamentele uitgangspunten van de rechtsstaat niet onder druk zetten’, schrijft Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) in zijn vandaag gepubliceerde jaarbericht.<p>‘We moeten ervoor waken dat praktische problemen van de overheid fundamentele uitgangspunten van de rechtsstaat niet onder druk zetten’, schrijft Henk Naves (voorzitter Raad voor de rechtspraak) in zijn vandaag gepubliceerde <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Jaardocumenten/Jaarverslag-Rechtspraak-2023/#8ac30770-2f73-438b-86be-d21c76c931be0ce22a71-4a9c-4c57-a334-247c32c4ce531">jaarbericht</a>. Hij maakt zich zorgen over capaciteitsproblemen bij de overheid waardoor uitspraken van rechters niet goed worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het tekort aan zorginstellingen en hulpverleners voor kinderen. Naves: ‘Dit betekent dat de rechter wel kan beslissen dat een kind daar het beste geholpen is, maar dat in de praktijk zijn uitspraak niet goed ten uitvoer kan worden gebracht.’</p>
Digitaal procederen in kort gedingen handel en familie bij alle rechtbanken mogelijkDigitaal procederen in kort gedingen handel en familie bij alle rechtbanken mogelijkhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-kort-gedingen-handel-en-familie-bij-alle-rechtbanken-mogelijk.aspxDen Haag5-5-2024 22:00:00Advocaten kunnen vanaf 6 mei bij alle rechtbanken digitaal procederen in kort gedingen handel of familie via het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak.<p><span>Advocaten kunnen vanaf 6 mei bij alle rechtbanken digitaal procederen in kort gedingen handel of familie via het beveiligde webportaal Mijn Rechtspraak. Via dit webportaal logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken. Digitaal procederen is snel, laagdrempelig en overzichtelijk en kost minder papier. </span><br></p>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact