Laden...

Adolescentenstrafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtsgebieden > Strafrecht > Adolescentenstrafrecht

Wet adolescentenstrafrecht: 16– tot 23-jarigen

Jongeren van 16 tot 23 jaar hebben een groot aandeel in de criminaliteit. Niet elke jongere die in de fout is gegaan, is gebaat bij dezelfde aanpak. Het adolescentenstrafrecht geeft rechters en andere instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming meer mogelijkheden om maatwerk te bieden.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt is dat jongeren van 16 en 17 jaar worden berecht volgens het jeugdstrafrecht en jongeren van 18 tot 23 jaar volgens het volwassenenstrafrecht, maar de rechter kan op grond van de ernst van het delict en de persoonlijkheid van de verdachte van dit uitgangspunt afwijken.

Doel adolescentenstrafrecht

Het ontwikkelingsniveau van een verdachte ouder dan 17 kan aanleiding zijn om het jeugdstrafrecht toe te passen. In het jeugdstrafrecht staat het belang van de jongere centraal en ligt het accent op een pedagogische aanpak, terwijl in het gewone strafrecht vergelding voorop staat. De gedachte is dat zolang de hersenen nog in ontwikkeling zijn, het gedrag van een verdachte maximaal bijgestuurd kan worden. Zo wordt de kans op herhaling zo klein mogelijk.

 

Maatwerk

Het is belangrijk om aan jongeren en jongvolwassenen een straf op te leggen en begeleiding te bieden die effectief is. Voor de jongere zelf, maar ook voor de samenleving omdat daarmee de kans op herhaling wordt beperkt. Niet elke jongere die in de fout is gegaan, is gebaat bij dezelfde aanpak: bij de ene jongere is bijvoorbeeld een gevangenisstraf op zijn plaats, terwijl bij de ander een taakstraf en gezinsbegeleiding beter werken.

 

Officier van justitie

De officier van justitie kan de eerste belangrijke stap zetten met betrekking tot de toepassing van het jeugdstrafrecht. Wanneer de officier van justitie van mening is dat een meerderjarige verdachte (tot 23 jaar) in aanmerking komt voor toepassing van het jeugdstrafrecht, kan deze verdachte tijdens zijn voorarrest geplaatst worden in een justitiële jeugdinrichting in plaats van een gevangenis.

Advies reclassering

De officier van justitie kan zich laten adviseren over de ontwikkeling van de meerderjarige verdachte door de reclassering, die weer advies kan inwinnen bij de Raad voor de Kinderbescherming. Het is uiteindelijk aan de rechter om het jeugdstrafrecht wel of niet toe te passen. 

Straffen en maatregelen

Zie voor de verschillende mogelijke straffen en maatregelen de volgende links:

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.