Guus K.

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Stand van zaken

Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Van 1999 tot 2003 woedde er een burgeroorlog in het land. [Foto: Hollandse Hoogte]
Het gerechtshof 's-Hertogenbosch behandelt deze strafzaak. Op vrijdag 21 april 2017 werd K. door het hof veroordeeld tot 19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee.

Procedure

 1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 2. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
 3. Uitspraak Hoge Raad (zaak moet over) Genomen stap
 4. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Genomen stap
 5. Uitspraak gerechtshof

19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt de 74-jarige Guus K. tot 19 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat hij medeplichtig is aan oorlogsmisdrijven, gepleegd door strijdkrachten van Charles Taylor in Liberia en de republiek Guinee tussen 2000 en 2003. Ook heeft K. wapens geleverd aan dit regime. Daarmee heeft hij het wapenembargo geschonden dat was ingesteld door de Verenigde Naties.

 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

15-06-2017Het hof wijst het verzoek van de raadsvrouw van Guus K af. Het bevel gevangenhouding blijft in stand.
21-04-2017Uitspraak gerechtshof: K. veroordeeld tot 19 jaar cel.
06-02-2017Inhoudelijke behandeling van de zaak. Het hof bespreekt de feiten en omstandigheden.
02-06-2016Laatste regiezitting van in totaal 15 regiezittingen. Deze voorbereiding was nodig voor het beoordelen en uitvoeren van talloze onderzoekwensen. De afgelopen jaren zijn tientallen (soms anonieme) getuigen gehoord, onder meer in Nederland, Liberia, de Verenigde Staten en Hong Kong. Verder hebben er schouwen plaatsgevonden in Liberia.
09-09-2011 Het hof wijst het verzoek van het OM om nog een getuige te horen toe. Omtrent de vertrouwenspersonen beslist het hof dat de raadsheer-commissaris een besluit dient te nemen op de vordering van het OM om deze aan te merken als bedreigde getuigen zoals bedoeld in artikel 226a Sv.
05-07-2011 Het hof maakt bekend dat één getuige in augustus 2011 middels videoconferentie zal worden gehoord.
12-04-2011 Het hof maakt de beslissingen op de aanvullende onderzoeksverzoeken bekend. Het hof beslist onder meer dat, in aanvulling op de reeds toegewezen getuigen, nog 5 getuigen dienen te worden gehoord.
01-03-2011 Het OM en de verdediging doen aanvullende onderzoeksverzoeken.
01-02-2011 Het hof maakt de beslissingen op de onderzoekswensen bekend. Het verzoek om de getuigen A03 en A04 te horen wordt toegewezen. Daarnaast beslist het hof dat 27 andere getuigen, waaronder vertrouwenspersonen, op naam dienen te worden gehoord. Het hof beslist verder dat er een rapport opgemaakt dient te worden door een door het OM en door de verdediging genoemde deskundige en dat er een schouw dient plaats te vinden in Liberia. Tot slot geeft het hof het OM opdracht om zo’n honderd vragen van de verdediging te beantwoorden.
21-12-2010 Het gerechtshof houdt een regiezitting in de strafzaak tegen Guus K.
20-04-2010De Hoge Raad heeft het cassatieberoep gegrond geoordeeld en vernietigd de uitspraak van het gerechtshof ’s-Gravenhage.

 

 

      

Procesdeelnemers

 
 

Gerechtshof

De volgende raadsheren behandelen deze zaak:

 • mr. H. Harmsen (voorzitter)
 • mr. A.M.G. Smit
 • mr. K. van der Meijde

Openbaar Ministerie

De volgende advocaten-generaal behandelen deze zaak:

 • mr C.E. Pronk- Jordan
 • mr. L. Plas

 

Verdediging

 • mr. I.N. Weski is advocaat van de verdachte

 

 

Zitting bijwonen

Voorgevel van de rechtbank Midden-Nedeland in Utrecht  Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Zittingen in een strafzaak zijn meestal openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch.

Er is beperkte ruimte in de zittingszaal, daarom laat de rechtbank publiek toe op volgorde van binnenkomst. Als de zaal vol is, wordt de toegang geweigerd. Om de rechtbank binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

 

Persvoorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

 
 

 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

Telefoon: (088) 36 11 836
E-mail: voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

 

 

Laatste nieuws over Guus K.  Laatste nieuws over Guus K.

 

 

19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee20-4-2017 22:00:00<p>Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt de 74-jarige Guus K. tot 19 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat hij medeplichtig is aan oorlogsmisdrijven, gepleegd door strijdkrachten van Charles Taylor in Liberia en de republiek Guinee tussen 2000 en 2003. Ook heeft K. wapens geleverd aan dit regime. Daarmee heeft hij het wapenembargo geschonden dat was ingesteld door de Verenigde Naties. </p>
Inhoudelijke behandeling zaak Guus K. van start1-2-2017 23:00:00<p>Maandag 6 februari om 9.30 uur gaat het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch beginnen met de inhoudelijke behandeling van <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Bekende-rechtszaken/Guus-K/Paginas/default.aspx">de zaak Guus K.</a> De (oud-)zakenman wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen december 2000 en december 2002. Daarnaast wordt K. vervolgd voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven gepleegd door Liberiaanse strijdkrachten in Liberia en Guinee tussen juli 2001 en mei 2003. Guus K. heeft het hof laten weten dat hij - op advies van zijn artsen - niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig kan zijn.</p>
Hoge Raad vernietigt uitspraak hof 's-Gravenhage inzake Guus K.19-4-2010 22:00:00Het gerechtshof heeft zijn afwijzing van het verzoek van het OM onvoldoende gemotiveerd.<p>Kern van de uitspraak is dat het hof zijn afwijzing van het verzoek van het OM, om de zaak te verwijzen naar de rechter-commissaris voor het anoniem horen van twee getuigen, onvoldoende heeft gemotiveerd.</p>