Guus K.

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Stand van zaken

Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Van 1999 tot 2003 woedde er een burgeroorlog in het land. [Foto: Hollandse Hoogte]
Op vrijdag 21 april 2017 werd K. door het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeeld tot 19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee.

Procedure

 1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
 2. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
 3. Uitspraak Hoge Raad (zaak moet over) Genomen stap
 4. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Genomen stap
 5. Uitspraak gerechtshof

19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt de 74-jarige Guus K. tot 19 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat hij medeplichtig is aan oorlogsmisdrijven, gepleegd door strijdkrachten van Charles Taylor in Liberia en de republiek Guinee tussen 2000 en 2003. Ook heeft K. wapens geleverd aan dit regime. Daarmee heeft hij het wapenembargo geschonden dat was ingesteld door de Verenigde Naties.


Wat is een strafzaak?

De verdachte is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. In het strafrecht beoordeelt de strafrechter of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd en daarvoor gestraft moet worden.

 

Ontwikkelingen

Datum

Omschrijving

Uitspraken en nieuws

26-06-2018De veroordeling van Guus K. dient in stand te blijven adviseert advocaat-generaal Hofstee de Hoge Raad.
15-06-2017Het hof wijst het verzoek van de raadsvrouw van Guus K af. Het bevel gevangenhouding blijft in stand.
21-04-2017Uitspraak gerechtshof: K. veroordeeld tot 19 jaar cel.
06-02-2017Inhoudelijke behandeling van de zaak. Het hof bespreekt de feiten en omstandigheden.
      

Procesdeelnemers

 
 

Gerechtshof

De volgende raadsheren behandelen deze zaak:

 • mr. H. Harmsen (voorzitter)
 • mr. A.M.G. Smit
 • mr. K. van der Meijde

Openbaar Ministerie

De volgende advocaten-generaal behandelen deze zaak:

 • mr C.E. Pronk- Jordan
 • mr. L. Plas

Verdediging

 • mr. I.N. Weski is advocaat van de verdachte

Zitting bijwonen

Voorgevel van de rechtbank Midden-Nedeland in Utrecht  Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Zittingen in een strafzaak zijn meestal openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch.

Er is beperkte ruimte in de zittingszaal, daarom laat de rechtbank publiek toe op volgorde van binnenkomst. Als de zaal vol is, wordt de toegang geweigerd. Om de rechtbank binnen te gaan is een geldig legitimatiebewijs verplicht.

Persvoorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

 
 

 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting gerechtshof 's-Hertogenbosch

Telefoon: (088) 36 11 836
E-mail: voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn 2013

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.

 

 

Laatste nieuws over Guus K.  Laatste nieuws over Guus K.

 

 

Conclusie AG: veroordeling Guus K. in stand laten25-6-2018 22:00:00<p>De veroordeling van de Nederlandse zakenman Guus K. wegens medeplichtigheid aan het medeplegen van oorlogsmisdrijven en wegens het medeplegen van overtredingen van VN-embargo’s in Liberia tussen 1999 en 2003 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.</p>
19 jaar cel voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven in Liberia en Guinee20-4-2017 22:00:00<p>Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelt de 74-jarige Guus K. tot 19 jaar gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat hij medeplichtig is aan oorlogsmisdrijven, gepleegd door strijdkrachten van Charles Taylor in Liberia en de republiek Guinee tussen 2000 en 2003. Ook heeft K. wapens geleverd aan dit regime. Daarmee heeft hij het wapenembargo geschonden dat was ingesteld door de Verenigde Naties. </p>
Inhoudelijke behandeling zaak Guus K. van start1-2-2017 23:00:00<p>Maandag 6 februari om 9.30 uur gaat het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch beginnen met de inhoudelijke behandeling van <a href="/Uitspraken-en-nieuws/Bekende-rechtszaken/Guus-K/Paginas/default.aspx">de zaak Guus K.</a> De (oud-)zakenman wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan het regime van Charles Taylor in Liberia tussen december 2000 en december 2002. Daarnaast wordt K. vervolgd voor zijn betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven gepleegd door Liberiaanse strijdkrachten in Liberia en Guinee tussen juli 2001 en mei 2003. Guus K. heeft het hof laten weten dat hij - op advies van zijn artsen - niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig kan zijn.</p>
Hoge Raad vernietigt uitspraak hof 's-Gravenhage inzake Guus K.19-4-2010 22:00:00Het gerechtshof heeft zijn afwijzing van het verzoek van het OM onvoldoende gemotiveerd.<p>Kern van de uitspraak is dat het hof zijn afwijzing van het verzoek van het OM, om de zaak te verwijzen naar de rechter-commissaris voor het anoniem horen van twee getuigen, onvoldoende heeft gemotiveerd.</p>