Twentse ex-neuroloog Ernst J.

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Bekende rechtszaken > Twentse ex-neuroloog Ernst J
illustratieve afbeelding

Procedure

 

  1. Uitspraak rechtbank Genomen stap
  2. Hoger beroep Genomen stap
  3. Inhoudelijke behandeling gerechtshof Genomen stap
  4. Uitspraak gerechtshof Genomen stap
    • In cassatie Genomen stap
    • Herzienings-verzoek Te nemen stap
  

 

 

Uitspraak Hoge Raad: 17 mei 2016


De Hoge Raad laat de vrijspraak van voormalige neuroloog Jansen (Steur) in stand. Eerder sprak het gerechtshof Jansen vrij: het hof vond het niet bewezen dat Jansen zijn patiënten opzettelijk had mishandeld of hun gezondheid had benadeeld, met dood of zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie had tegen deze vrijspraak cassatie ingesteld.

 

Cassatieberoep Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beroep in cassatie aangetekend tegen het arrest van het gerechtshof in Arnhem in de zaak tegen de Twenste ex-neuroloog. In cassatie bekijkt de Hoge Raad hoe het gerechtshof tot de uitspraak is gekomen. De Hoge Raad kan het arrest van het gerechtshof (deels) ongeldig verklaren. Dan wordt de rechtszaak (deels) overgedaan.

 

                                                

 

 

Wat ging vooraf?

 

Verdenking

Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht de Twentse ex-neuroloog er onder andere van dat hij met opzet onterecht mensen ongeneeslijk ziek heeft verklaard in de periode 1997-2003.
Patiënten kregen diagnoses als Parkinson, Alzheimer of Multiple Sclerose. Ze kregen zware medicijnen met ernstige bijwerkingen. 1 patiënte pleegde zelfmoord.

Eis OM

Het Openbaar Ministerie eiste, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep, 6 jaar gevangenisstraf tegen de Twentse ex-neuroloog.

 

Vonnis rechtbank

De rechtbank veroordeelde de Twentse ex-neuroloog tot 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenis.
De rechtbank vindt dat de ex-neuroloog bij minstens 8 patiënten opzettelijk verkeerde diagnoses heeft gesteld. De rechtbank ziet dat als zware mishandeling en houdt de ex-neuroloog verantwoordelijk voor de zelfmoord van 1 patiënte. De rechter vindt niet dat hij zijn patiënten in een hulpeloze toestand heeft achtergelaten.

 

 

           

 

 

Persvoorlichting

 

Perscontact

Perscontact: persvoorlichting Hoge Raad
Telefoonnummer: 070 361 1311
E-mail: info@hogeraad.nl

          
           
 

Laatste nieuws over de Twentse ex-neuroloog J.S.  Laatste nieuws over de Twentse ex-neuroloog J.S.

 

 

Vrijspraak van Jansen (Steur) blijft in stand16-5-2016 22:00:00<p>De Hoge Raad laat de vrijspraak van voormalige neuroloog Jansen (Steur) in stand. Eerder sprak het hof Jansen vrij omdat het hof niet bewezen vond dat hij zijn patiënten opzettelijk had mishandeld of hun gezondheid had benadeeld, met dood of zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie had tegen deze vrijspraak cassatie ingesteld.</p>
Drie jaar gevangenisstraf voor Twentse ex-neuroloog10-2-2014 23:00:00<p>De rechtbank Overijssel veroordeelt de Twentse ex-neuroloog Ernst J. tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van drie jaar. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk benadelen van de gezondheid van acht patiënten met als gevolg zwaar lichamelijk letsel en in één geval de dood. Ook is de verdachte schuldig aan diefstal van een receptenblok, valselijk opmaken van machtigingsformulieren en recepten en aan verduistering. De ten laste gelegde feiten vonden plaats tussen 1997 en 2003.</p>
Start inhoudelijke behandeling strafzaak J.S. op 4 november12-9-2013 22:00:00Op 4 november 2013 start bij de rechtbank Overijssel in Almelo de inhoudelijke behandeling van de zaak J.S. <p>Op 4 november 2013 start bij de rechtbank Overijssel in Almelo de inhoudelijke behandeling van de zaak J.S. Dat is de Twentse ex-neuroloog die er onder andere van wordt verdacht opzettelijk verkeerde diagnoses te hebben gesteld. Er zijn meerdere zittingsdagen gepland in november en december. Het vonnis wordt verwacht in februari.</p>

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel jaar kon de Twentse ex-neuroloog krijgen?

Als alle feiten bewezen zouden zijn, was de maximum gevangenisstraf voor Ernst J. 12 jaar

Werkt de Twentse ex-neuroloog nog als arts?

Nee. Hij mag nooit meer als arts werken. Dat is het bindende vonnis van het Medisch Tuchtcollege.

Hoeveel slachtoffers zijn er in de zaak Twentse ex-neuroloog?

200 patiënten meldden zich als slachtoffer. 40 van hen hebben hun verhaal gedaan. Het OM selecteerde er 9 voor de zaak.