A7-blokkadezaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBekende rechtszaken > Blokkadezaak > A7-blokkadezaak

Stand van zaken

Foto van de blokkade op de A7 Foto: Hollandse Hoogte

Op 18 november 2017 blokkeerde een groep mensen de openbare weg. Zij wilden daarmee voorkomen dat de bussen waarin demonstranten tegen Zwarte Piet zaten, de intocht bereikten. Rechtbank Noord-Nederland veroordeelde op 9 november 2018 31 verdachten tot werkstraffen van 80 tot 180 uur. Een tweetal blokkeerders kreeg een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De initiatiefneemster van de blokkade is voor opruiing veroordeeld tot de maximum werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.

Procedure

  1. Regiezitting Genomen stap
  2. Inhoudelijke behandeling rechtbank Genomen stap
  3. Uitspraak rechtbank Te nemen stap

Laatste nieuws

Werkstraffen voor blokkeerders A7 en initiatiefneemster blokkade

Rechtbank Noord-Nederland heeft 34 verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Werkstraffen van 80 uur tot en met 180 uur werden opgelegd aan 31 blokkeerders. Een tweetal blokkeerders kreeg een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Uitspraak A7-Blokkadezaak

Persrechter Marc Brinksma licht de uitspraak van de rechter toe in de A7-blokkadezaak

Ontwikkelingen

 
DatumOmschrijvingUitspraken en nieuws
9 november 2018Rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de verdachten op 9 november 2018 tot werkstraffen van 80 uur tot en met 180 uur werden opgelegd aan 31 blokkeerders. Een tweetal blokkeerders kreeg een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De initiatiefneemster van de blokkade is voor opruiing veroordeeld tot de maximum werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.
8 oktober 2018Op 8, 9, 11 en 12 oktober 2018 heeft de rechtbank de rechtszaak rond de A7-blokkade in Leeuwarden inhoudelijk behandeld. Daarin kwamen alle 34 zaken aan bod. Ook was er ruimte voor het spreekrecht van de benadeelde partijen en een reactie van de verdediging. Op vrijdag volgde de eis van het OM, konden beide partijen nog eens reageren en was het laatste woord aan de verdachten.
15 juni 2018Tijdens de regiezitting zijn een aantal onderzoekswensen aan bod gekomen. Onder andere de wens van de verdediging om nog enkele agenten en locoburgemeester De Graaf van Dongeradeel te horen. Aan die wens werd door de rechtbank gehoor gegeven. Aan het verzoek van de verdediging om de actiegroep Kick Out Zwarte Piet geen spreekrecht te geven, werd door de rechtbank geen gehoor gegeven.
       

Procesdeelnemers

Rechtbank

De volgende rechters behandelen deze zaak:

  • mr. J. Lootsma (voorzitter)
  • mr. W. Sikkema
  • mr. C. Koelman

Openbaar Ministerie

De volgende officier van Justitie behandelt deze zaak:

  • mr. M. van der Spek
  • mr. I. Schepers

 

Verdediging

De advocaten van de verdachten zijn mr. T. van der Goot, mr. W. Anker en mr. B. Klunder 


Zitting bijwonen

Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden Rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden

Zittingen in een strafzaak zijn meestal openbaar. U kunt als belangstellende een zitting bezoeken. De rechtszaak vindt plaats bij de rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden.

Vanwege de verwachte drukte zijn er extra zittingszalen gereserveerd voor publiek en pers, waar het verloop van de zittingen via een beeldscherm gevolgd kan worden. Wilt u de behandeling van de zaken volgen? Zorg dan dat u op tijd aanwezig bent. Voor publiek geldt een verbod voor het maken van beeld- en geluidsopnames in het hele gerechtsgebouw.

 

Persvoorlichting rechtbank Noord-Nederland

 
 

Perscontact

Communicatie en (pers)voorlichting rechtbank Noord-Nederland

Telefoon: 06 - 31 01 36 786
E-mail: pers.rnn@rechtspraak.nl

 

Landelijke Persrichtlijn

De richtlijn geeft aan wat journalisten en rechtbanken en gerechtshoven mogen verwachten en hoe de gerechten de pers behoren te voorzien van informatie voorafgaande aan, tijdens en na de rechtszaken.

Aanvraagformulier persfaciliteiten

Schrijvende pers kan alle openbare zittingen bijwonen. Om privacyredenen is het alleen toegestaan om opnameapparatuur mee te nemen wanneer hiervoor toestemming is gegeven. Aanvragen voor het maken van beeld- of geluidopnamen kunnen worden ingediend bij de communicatieadviseur.