Laden...

Bestuursrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Naar de bestuursrechter

In beroep gaan

Als uw bezwaar tegen een beslissing van het bestuursorgaan is afgewezen, kunt u hiertegen in beroep gaan door een beroepschrift in te dienen.

Rechtstreeks beroep

U kunt het bestuursorgaan in het bezwaarschrift ook verzoeken om in te stemmen met een rechtstreeks beroep  bij de bestuursrechter. Bij een rechtstreeks beroep slaat u de bezwaarprocedure over.

Voorlopige voorziening

U kunt de bestuursrechter ook om een voorlopige voorziening vragen, zowel in de bezwaar- als in de beroepsprocedure. Hiervoor dient u een verzoekschrift in.

Bij het bestuursrecht neemt de rechter uw zaak alleen inhoudelijk in behandeling als u een rechtstreeks belang heeft. Dit kan een individueel of een collectief belang zijn.

Procedures bestuursrecht

Het bestuursrecht kent verschillende soorten procedures bijvoorbeeld de beroeps- en de voorlopige voorzieningsprocedure.

Gemachtigde bestuursrecht

In een bestuursrechtelijke procedure is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar het mag wel. Als u zich laat bijstaan door een advocaat, heeft u geen machtiging nodig. Laat u zich bijstaan door iemand anders, heeft u wel een machtiging nodig.

Kosten rechtszaak

Aan het voeren van een rechtszaak zijn verschillende kosten verbonden. Zoals de kosten voor de behandeling van de zaak door de rechter: de griffierechten. Maar ook kosten voor een advocaat, belastingadviseur of tolk als u deze inschakelt.


Uitspraak

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht geschiedt iedere bestuursrechtelijke uitspraak in het openbaar. Van de uitspraken die zijn gedaan, stelt de rechtbank een proces-verbaal op. Belangstellenden kunnen een afschrift van dat proces-verbaal (met daarin onder andere het zaaknummer, de namen van partijen en de beslissing van de rechtbank) kosteloos opvragen bij de griffie en toegezonden krijgen. Aan de hand van dat proces-verbaal kunnen belangstellenden dan desgewenst een afschrift van een bepaalde uitspraak opvragen bij de griffie. De rechtbank kan die uitspraak dan kosteloos verstrekken of die op www.rechtspraak.nl publiceren.


Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 

Nieuws over bestuursrecht  Nieuws over bestuursrecht

 

 

Democratiefestival GrondFest levert naast goede gesprekken ook discussie opDemocratiefestival GrondFest levert naast goede gesprekken ook discussie ophttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Democratiefestival-GrondFest-levert-naast-goede-gesprekken-ook-discussie-op.aspxNijmegen4-10-2022 22:00:00Het is even zoeken in de kerk in Nijmegen waar de Rechtspraak residentie houdt tijdens GrondFest, het Democratiefestival. Daar spraken rechters twee dagen lang met zo'n 140 bezoekers uitgebreid over hun vak.<p>Het is vrijdag even zoeken in de Molenstraatkerk in Nijmegen waar de Rechtspraak residentie houdt tijdens GrondFest, de doorstart van het Democratiefestival dat 3 jaar terug voor het eerst werd gehouden. Maar na wat kruip-door-sluip-door in smalle gangetjes is de pastorie gevonden. Daar gingen rechters op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober in gesprek met bezoekers over hun vak. Door strafrechtcasussen te bespreken en een quiz te doen. Maar ook door hun rol in asielprocedures uit te leggen, zoals de Raad van State deed.<br></p>
'Digitaal hoger beroep werkt zo veel makkelijker''Digitaal hoger beroep werkt zo veel makkelijker'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-hoger-beroep-werkt-zo-veel-makkelijker.aspxUtrecht13-7-2022 22:00:00Procespartijen kunnen sinds maart 2022 digitaal hoger beroep indienen en documenten uitwisselen in rijksbelastingzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. <p>Procespartijen kunnen sinds maart 2022 digitaal hoger beroep indienen en documenten uitwisselen in rijksbelastingzaken bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. André Kuijper, manager Tax en procesvoering Ernst & Young (EY) deed in de praktijk al ervaring op. ‘Mijn Rechtspraak werkt goed en overzichtelijk. Met een paar klikken heb je een beroepschrift ingediend en ontvang je direct een ontvangstbevestiging.’<br></p>
Rechtbank Midden-Nederland wint Klare TaalbokaalRechtbank Midden-Nederland wint Klare Taalbokaalhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Rechtbank-Midden-Nederland-wint-Klare-Taalbokaal.aspxUtrecht3-7-2022 22:00:00De rechtbank Midden-Nederland wint de Klare Taalbokaal 2020/2021.<div><span>De rechtbank Midden-Nederland heeft de Klare Taalbokaal 2020/2021 gewonnen, voor een uitspraak over voetbalclub EDO die de bouw van een trainingscentrum voor FC Utrecht wilde tegenhouden. De amateurclub maakte gebruik van de gemeentelijke voetbalvelden waarop de bouw moest plaatsvinden. Bestuursrechter Koen de Meulder en gerechtsjurist Marianne van der Knijff leggen <a href="https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2021:849">hun oordeel </a>in deze zaak glashelder uit, zei juryvoorzitter Dineke de Groot (president Hoge Raad) vanochtend in Utrecht.</span></div>

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.