Laden...

Kindgesprek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Gaan ouders of verzorgers uit elkaar? Of loopt er een zaak over bijvoorbeeld ouderlijk gezag, omgang of ondertoezichtstelling? Minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar) krijgen vanaf een bepaalde leeftijd een uitnodiging voor een gesprek met de rechter. Dit heet een kindgesprek. Een kort informeel gesprek waarbij het kind mag vertellen wat hij of zij van de situatie vindt. Ouders of verzorgers zijn zelf niet bij het gesprek aanwezig.

Informatie voor kinderen

Heb je als kind een uitnodiging gekregen voor een kindgesprek? Dan kun je met de rechter praten. Tijdens dat gesprek mag je vertellen hoe je denkt over de zaak waar jij bij betrokken bent, hoe het met je gaat en wat voor jou belangrijk is. De rechter wil dit graag weten, want dan kan hij daar rekening mee houden in zijn beslissing.

Beslissing van de rechter

De rechter houdt rekening met iedereen, ook met wat jij hebt verteld. Je mag dus niet zelf beslissen, maar jouw mening telt zeker mee. Het kan zijn dat de rechter iets anders beslist dan wat jij wil. Dat betekent niet dat de rechter niet naar jou heeft geluisterd, maar dat de rechter vindt dat iets anders beter is.

Over het kindgesprek

Kinderrechter Susanne Tempel geeft uitleg over het kindgesprek.

Waarom een kindgesprek?

Bij het kindgesprek gaat het erom dat de rechter de kinderen betrekt bij de procedure. De scheiding, omgangsregeling, ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing, beslissing over ouderlijk gezag of alimentatie heeft namelijk ook gevolgen voor hen.

Waar gaat het kind wonen, komt iemand in het gezin helpen met de opvoeding, hoe viert het kind zijn of haar verjaardag, bij wie is hij of zij in de zomer- of de kerstvakantie? Het kind krijgt de gelegenheid om te vertellen wat hij of zij ervan vindt.

Schriftelijke uitnodiging

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar krijgen van de rechtbank een brief met daarin een uitnodiging voor een kindgesprek. Bij zaken over alimentatie worden kinderen vanaf 16 jaar uitgenodigd. Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen ook een uitnodiging voor een kindgesprek als de kinderrechter besluit hun verhaal te willen horen. 

Een kind is niet verplicht om naar het kindgesprek te komen. Het kind mag ook een brief of e-mail naar de rechter sturen om te vertellen wat hij of zij vindt.

Wil het kind naar het gesprek komen maar kan het niet op de dag die in de brief staat? Neem dan telefonisch contact op met de rechtbank om een nieuwe afspraak te maken. 

Het gesprek

Het gesprek vindt plaats in het gerechtsgebouw. Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 20 minuten. De ouders of verzorgers mogen daar niet bij zijn.

Bij het kindgesprek zijn een rechter en een griffier aanwezig. Het kind mag een vertrouwd persoon meenemen naar de rechtbank. Die persoon is meestal niet bij het gesprek met de rechter zelf. Vind het kind het prettig als die persoon blijft? Dan kan het kind dat vragen. Broers en zussen praten meestal apart van elkaar met de rechter.

Het gesprek is informeel: de rechter heeft tijdens het gesprek geen toga aan en het gesprek vindt meestal plaats in een gewone overlegkamer of samen aan een tafel in de zittingszaal. De bedoeling is dat het kind zich genoeg op zijn gemak voelt om zijn of haar verhaal te vertellen. De rechter wil graag weten hoe het kind zelf over de situatie denkt.

Het kind hoeft zich niet voor te bereiden op het gesprek, maar mag dat natuurlijk wel doen. Er is een speciale website voor kinderen met informatie en filmpjes over het kindgesprek.

Geen details over gesprek bij zitting

Tijdens de rechtszitting geeft de rechter een korte samenvatting van wat er tussen de minderjarige en de rechter is besproken. De ouders of verzorgers komen dus op de zitting geen details te weten van het gesprek van hun kind met de rechter.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.