Laden...

Informele rechtsingang voor kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Informele rechtsingang voor kinderen
De informele rechtsingang is een manier voor een kind om zelf met een vraag of wens naar de rechter te gaan. Bijvoorbeeld als het kind een andere omgangsregeling wil met een van de ouders. De rechter ontvangt een brief van het kind en nodigt het kind daarna eerst uit voor een gesprek. Soms volgt een zitting met de ouders. De rechter beslist of er iets moet veranderen. De informele rechtsingang valt onder het civiel recht.
Overal waar u ‘ouders’ leest, kunt u ook ‘voogden’ lezen.

Vragen van kinderen

Is een kind het niet eens met een regeling of afspraak? En helpt praten hierover met de ouders niet? Dan kan het kind zijn vraag met een brief of e-mail aan de rechter sturen.

Een kind kan bijvoorbeeld vragen om:

  • de zorgregeling of omgangsregeling met een van de ouders te wijzigen 
  • de omgang met een van de ouders te stoppen
  • de plek waar het kind het grootste deel van de tijd woont (de hoofdverblijfplaats) te wijzigen
  • een bijzondere curator voor het kind te benoemen
  • een informatieregeling tussen de ouders vast te stellen

Als kind een brief sturen 


Als ouders naar de rechter

Heeft uw kind per brief of e-mail een vraag of wens naar de rechter gestuurd? Lees dan wat u als ouder kunt verwachten. U kunt als ouder een uitnodiging krijgen voor een zitting. Een advocaat kan u helpen bij de zitting, maar dit is niet verplicht. 

>Alles uitklappen

  • De rechtbank nodigt het kind na ontvangst van de brief meestal uit voor een gesprek met de rechter. Alleen als meteen duidelijk is dat de rechter geen beslissing kan nemen over de vraag, volgt er geen gesprek. Bijvoorbeeld als het kind aan de rechter vraagt om zakgeldverhoging. Uw kind ontvangt dan een brief met uitleg waarom de rechter geen beslissing kan nemen over de vraag.


  • Tijdens het gesprek probeert de rechter duidelijk te krijgen wat het probleem van het kind is. En waarom het kind met zijn vraag naar de rechter gaat. De griffier maakt aantekeningen van het gesprek. De rechter praat ook met het kind over welke dingen u als ouder mag weten van hun gesprek. 

    Meer informatie over het kindgesprek

    Na het gesprek

    De rechter oordeelt na het gesprek hoe het verder gaat:

    • de rechter vindt een beslissing over de vraag niet nodig.
      De rechter stuurt het kind dan een brief om dat uit te leggen.
    • de rechter weet het nog niet.
      Dan nodigt de rechter belanghebbenden uit voor een zitting. U bent als ouders meestal belanghebbende.

    Als er al een procedure loopt

    Heeft u als ouder(s) al een verzoek ingediend over hetzelfde onderwerp als de brief van het kind? Dan kan de rechter de vraag van het kind meenemen in de procedure die al loopt.


  • De rechtbank stuurt een oproep voor de zitting aan:

    • U als ouders. In de oproep staat wat uw kind aan de rechter heeft gevraagd. Ook leest u dat u een advocaat kunt meenemen naar de zitting.
    • De Raad voor de Kinderbescherming
    • Eventuele andere belanghebbenden, zoals een jeugdbeschermer (gezinsvoogd bij een ondertoezichtstelling).

    De brief van het kind en de aantekeningen van het kindgesprek ontvangt u niet. 

    Goed om te weten

    Roept de rechter u op voor een zitting? Dan gelden vanaf dat moment de procedureregels van de verzoekschriftprocedure. U vindt deze procedureregels in het procesreglement Gezag en Omgang (pdf, 1 MB).

    Documenten opsturen

    U kunt zelf van tevoren documenten naar de rechter sturen. De rechter kan deze documenten alleen meenemen bij het nemen van de beslissing als u ze naar alle belanghebbenden heeft gestuurd. De rechtbank moet de documenten uiterlijk drie werkdagen voor de zitting hebben ontvangen.

    Wilt u een verweerschrift (met zelfstandige verzoeken) indienen? Dan heeft u een advocaat nodig (zie pagina Juridisch advies).


  • Tijdens de zitting bespreekt de rechter met de mensen die er zijn wat het kind graag zou willen. Het kind zelf is niet bij de zitting aanwezig. U kunt als ouder(s) besluiten het verzoek van het kind 'over te nemen'. Dit betekent dat u zelf een verzoek doet dat aansluit bij de wens van het kind. Een advocaat moet dat verzoek indienen (zie uitleg over het indienen van een verzoekschrift).


  • Na de zitting beslist de rechter hoe het verder gaat. De rechter doet meestal binnen 4 weken na de zitting schriftelijk uitspraak. De uitspraak (beschikking) ontvangt u bij een brief via uw advocaat, of thuis als u geen advocaat heeft. De uitspraak kan zijn:

    • een einduitspraak. Bijvoorbeeld een uitspraak waarin de rechter de zorgregeling wijzigt. In de uitspraak kan ook staan dat de rechter geen inhoudelijke beslissing neemt. Bijvoorbeeld als de rechter vindt dat de zorgregeling hetzelfde moet blijven.
    • een tussenuitspraak. Dan neemt de rechter nog geen eindbeslissing maar: 
      • beslist de rechter dat er eerst een onderzoek komt (bijvoorbeeld door de Raad voor de Kinderbescherming), of
      • neemt de rechter een tijdelijke beslissing, zoals een voorlopige omgangsregeling, of
      • benoemt de rechter eerst een bijzondere curator voor het kind.

    In de tussenuitspraak staat hoe de procedure verdergaat.

    Voorbeeld

    De ouders van Joost (14 jaar) zijn gescheiden. Joost woont de ene week bij zijn vader en de andere week bij zijn moeder. De rechter ontvangt een brief van Joost, waarin hij vertelt dat hij doordeweeks graag bij zijn vader wil wonen en om het weekend bij zijn moeder. Joost vindt de  regeling nu te onrustig. Hij heeft zijn ouders meerdere keren gevraagd om de zorgregeling te wijzigen, maar dit is niet gebeurd.

    De rechter praat eerst met Joost en daarna tijdens een zitting met beide ouders. De vader neemt het verzoek van Joost over en vraagt om een wijziging van de zorgregeling. De rechter beslist dat Joost elke woensdagavond en om het weekend bij zijn moeder woont. De rest van de tijd is Joost bij zijn vader.


  • Het kind ontvangt geen beschikking, maar krijgt een brief van de rechter met uitleg over de beslissing. De tekst van deze brief staat in de beschikking. Zodat u weet welke informatie uw kind heeft ontvangen.


  • Bent u het niet eens met de einduitspraak van de rechter? Dan kunt u naar een hogere rechter gaan die de zaak opnieuw behandelt (hoger beroep). U heeft daar 3 maanden de tijd voor.



Kosten informele rechtsingang

Het kind betaalt geen kosten voor de behandeling van zijn vraag of wens door de rechter. Ontvangt u als ouder een oproep voor een zitting en reageert u mondeling tijdens de zitting? Dan betaalt u ook geen kosten. Neemt u het verzoek van uw kind over? Dan betaalt u mogelijk wel kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter (griffierechten). Vraagt u bijstand van een advocaat, dan zijn hier mogelijk ook kosten aan verbonden. 

Hoe lang duurt de informele rechtsingang

De rechtbank nodigt het kind zo snel mogelijk na ontvangst van de brief uit voor een gesprek. Als er een zitting komt, kan dit een paar weken duren. De uitspraak volgt meestal 4 weken na de zitting.


Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.