Laden...

Griffie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Naar de rechter > Griffie

Een griffie is een ondersteunende dienst binnen een gerechtelijke organisatie zoals een rechtbank of gerechtshof die alle communicatie en administratie in rechtszaken verzorgt.

 Veelgestelde vragen

>Alles uitklappen
  • Advocaten of partijen die zonder advocaat procederen dienen bij de griffie stukken over een zaak in, zoals een verzoekschrift of bewijsstukken. De griffie zorgt ervoor dat alle processtukken in het juiste dossier terechtkomen. Verder kan de griffie u informeren over het verloop van uw procedure. Ook kunt u bij de griffie terecht om bijvoorbeeld uitstel te verzoeken van een geplande zitting of om een proceshandeling (zoals het indienen van een stuk) te verrichten.

    Daarnaast kunt u bij de griffie documenten inzien zoals algemene voorwaarden die op contracten van toepassing zijn.

  • Griffierechten zijn de kosten voor de behandeling van een zaak door de rechter.

  • Elke gerechtelijke organisatie heeft voor elk rechtsgebied een griffie. Bekijk de contactgegevens van de gerechtelijke organisaties

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.