Laden...

Casus 'Echtscheiding'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > In de rechtszaal > Casus 'Echtscheiding'

Bij een echtscheiding komt vaak veel kijken. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. In deze casus oordeelt u over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken en de kinderalimentatie.

Situatie

De ouders van Jim (12 jaar) en Marc (8 jaar) gaan na 14 jaar huwelijk scheiden. Ze hebben de afgelopen jaren veel ruzie gehad en kunnen absoluut niet meer door één deur. Daarom logeert vader al 3 maanden bij een vriend. Moeder en kinderen wonen in de echtelijke woning.

Door de situatie is het voor de ouders onmogelijk om samen of met behulp van mediation een ouderschapsplan op te stellen. Ze hebben allebei een advocaat ingeschakeld.

Vader

De vader heeft een voltijdbaan van 36 uur per week. Hij werkt als ingenieur bij een adviesbureau en heeft een bruto salaris van € 3.750 per maand. Zijn vaste maandlasten zijn € 1.200.

Moeder

De moeder werkt 12 uur per week als verkoopster bij een patissier. Ze heeft een bruto salaris van € 500 per maand. Dit wordt met een bijstandsuitkering aangevuld tot € 960,83. Daarnaast krijgt de moeder € 405 kindgebonden budget per maand. Haar vaste maandlasten zijn € 500.

Verzoek advocaat moeder

Echtscheiding

Mijn cliënt wenst haar huwelijk met haar echtgenoot te beëindigen. Ik vraag daarom namens mijn cliënt de echtscheiding aan.

Verdeling van zorg- en opvoedingstaken

De moeder verzoekt de dagelijkse zorg voor de 2 kinderen en stelt voor dat de kinderen eens in de 2 weken een weekend naar de vader gaan. Feestdagen en vakanties in overleg.

Kinderalimentatie

Verder verzoekt mijn cliënt kinderalimentatie van € 350 per kind per maand.

Woning

De moeder wil het recht om in de echtelijke woning te blijven wonen. Dit is een huurwoning.

Grond voor verzoek

Het huwelijk is duurzaam ontwricht. Voor de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen is een financiële bijdrage van de man nodig. De vrouw en kinderen wonen al jaren samen in het ouderlijk huis en ze wil daar met hen blijven wonen.

Woord moeder

Hij heeft de kinderen 3 keer gezien omdat hij de andere 3 keer niet kwam opdagen. De kinderen stonden klaar voor vertrek, maar na een uur hebben ze de jassen maar weer uitgetrokken. Ik ben altijd veel thuis geweest en heb altijd voor de kinderen gezorgd.

Verweer advocaat vader

Mijn cliënt voert geen verweer tegen het echtscheidingsverzoek en ook niet tegen het blijven wonen in de echtelijke woning. Wel voert mijn cliënt verweer tegen:

  • de voorgestelde zorgregeling
  • het verzoek kinderalimentatie.

Eigen verzoek vader

Mijn cliënt wil dat de kinderen bij hem gaan wonen en dan heeft hij de financiële zorg over de kinderen. Voor de omgang stelt hij voor dat de kinderen eens in de 2 weken een weekend naar de moeder gaan. Feestdagen en vakanties in overleg.

Grond voor verzoek

De omgang met de kinderen is goed. De vader heeft altijd veel betekend in de zorg voor de kinderen.

Woord vader

Ik ben 3 maanden geleden ergens anders gaan wonen. Sindsdien heb ik de kinderen 3 keer gezien. Ik heb vroeger altijd voor ze gezorgd, kleedde ze ‘s ochtends aan en haalde ze op van school wanneer ik maar kon.

Brief van zoon Jim

Ik wil graag bij mijn moeder blijven wonen. Samen met mijn broertje. Ik wil wel heel graag mijn vader blijven zien en leuke dingen doen. Zoals we dat vaker doen. Mijn moeder is het vaakst thuis, dat vind ik het leukst.

Oordeel zelf

Wijst u de kinderen voor het inwonen en de dagelijkse verzorging toe aan de moeder met een zorgregeling voor de vader? Of aan de vader met een zorgregeling voor de moeder? En moet de vader alimentatie voor de kinderen betalen, of niet?

Het oordeel van de rechter

In een soortgelijke zaak was het oordeel van de rechter als volgt:

Over de dagelijkse zorg

De moeder werkt parttime en kan haar werk combineren met de zorg voor de kinderen. De oudste zoon wil graag bij zijn moeder blijven wonen. Verder heeft de vader een drukke fulltime baan. Ondanks zijn motivatie om graag voor de kinderen te willen zorgen, blijft er niet veel ruimte over om een goede zorg voor beide kinderen te garanderen.

Over de zorgregeling

Zorgregeling van eens per 2 weken een weekend (van vrijdag 19.00 uur tot zondag 19.00 uur). Feestdagen en vakanties in onderling overleg.

Over de alimentatie

Bij het vaststellen van de alimentatie wordt gekeken naar de financiële behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders. Gezien de situatie wordt de vader geacht € 100 per kind per maand aan de moeder te betalen. Hierbij heeft de rechter gebruik gemaakt van landelijke richtlijnen die voor het bepalen van de alimentatie gelden.

    

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.