Laden...

Kindgesprek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Gaan u en uw partner uit elkaar? Of loopt er een zaak over ouderlijk gezag, omgang of ondertoezichtstelling? Uw minderjarige kinderen krijgen vanaf een bepaalde leeftijd een uitnodiging voor een gesprek met de rechter om te vertellen wat zij vinden van de situatie. U bent zelf niet bij het gesprek aanwezig.

Schriftelijke uitnodiging

De rechtbank roept kinderen van 12 tot 18 jaar per brief op voor een kindgesprek. Bij zaken over alimentatie worden kinderen vanaf 16 jaar opgeroepen. De rechtbank stuurt ook een brochure met uitleg over het kindgesprek toe. Het gesprek vindt plaats in het gerechtsgebouw en is meestal op de dag van de rechtszitting of kort daarvoor.

Het kindgesprek

Kindgesprek

Bij het kindgesprek gaat het erom dat de rechter de kinderen betrekt bij de procedure. De scheiding, omgangsregeling, beslissing over ouderlijk gezag of alimentatie heeft namelijk gevolgen voor hen: bij wie gaan ze wonen, hoe vieren ze hun verjaardag, bij wie zijn ze in de zomer- of de kerstvakantie? De kinderen krijgen de gelegenheid om te vertellen wat ze ervan vinden. Het gaat om een kort, informeel gesprek, waarin het kind zijn eigen mening mag geven.

Geen letterlijke weergave

Tijdens de rechtszitting geeft de rechter kort en zakelijk weer wat de minderjarige heeft verklaard. De ouders komen dus op de zitting geen details te weten van het gesprek van hun kind met de rechter.

Hoe werkt een kindgesprek?

In deze video legt kinderrechter Susanne Tempel uit hoe een kindgesprek werkt.

Gesprek of brief

Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. De ouders mogen daar niet bij zijn. Het gesprek is informeel: de rechter heeft geen toga aan en het gesprek vindt meestal plaats in een gewoon overlegkamertje. De bedoeling is dat het kind zich genoeg op zijn gemak voelt om te vertellen wat hij zelf vindt van de situatie.

Een kind is niet verplicht om te komen. Een brief sturen kan ook.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.