Laden...

Procedure alimentatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Alimentatie > Procedure alimentatie

>Afspraken met uw ex-partner over de alimentatie kunt u vastleggen in een ouderschapsplan of convenant. Een advocaat of mediator kan u hierbij helpen. Lukt het u samen niet om afspraken te maken? Of is er een alimentatie vastgesteld en wilt u de alimentatie wijzigen, maar komt u er samen niet uit? Volg dan deze procedure. U bent verplicht hulp te vragen aan een advocaat.


 De procedure bestaat uit de volgende stappen

>Alles uitklappen
  • Indienen verzoek

    De procedure begint voor u met hulp vragen aan een advocaat. U heeft een advocaat nodig voor het indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank. U bent de verzoeker in deze procedure.

    Uw advocaat zet uw wensen in een verzoekschrift. Bijvoorbeeld dat u graag alimentatie van uw ex-partner wilt voor de kosten van verzorging en opvoeding van uw kind (kinderalimentatie). Of dat u een wijziging van de partneralimentatie wilt. Uw advocaat legt in het verzoekschrift uit waarom u dat wilt en stuurt documenten mee die uw standpunt uitleggen.

    Berekening maken

    Een alimentatieverzoek moet u uitleggen met een berekening. Uw advocaat maakt de berekening. U zorgt voor de financiële documenten die nodig zijn voor het maken van de berekening.

    Het bedrag voor alimentatie hangt af van wat het kind of de ex-partner nodig heeft (de behoefte). En van wat degene die alimentatie moet betalen, kan missen (de draagkracht). In het Rapport Alimentatienormen staan aanbevelingen voor rechters voor het berekenen van de alimentatie.

    Goed om te weten

    • Bent u op zoek naar tabellen met bedragen voor het bepalen van de behoefte van het kind en de draagkracht van de ouders? Op de pagina Alimentatienormen vindt u deze tabellen per jaar.
    • Maakt uw alimentatieverzoek deel uit van een echtscheidingsprocedure? Dan wordt het alimentatieverzoek genoemd in het echtscheidingsverzoek.
    • Wilt u zowel kinderalimentatie als partneralimentatie vragen? Dan kunt u beide verzoeken in één verzoekschrift zetten. De rechter behandelt de verzoeken dan in 1 procedure.
    • Het proces kan anders lopen dan u denkt. Wilt u een verzoek indienen tot wijziging van de alimentatie? Bedenkt u zich dan dat de rechter de hele situatie beoordeelt en dat de wijziging ook minder goed voor u kan uitpakken.

    Voorbeeld

    De moeder verzoekt om verhoging van partneralimentatie, omdat zij minder inkomsten uit werk heeft. De vader doet een verzoek tot verlaging van partneralimentatie, omdat de kosten van de opgroeiende kinderen die bij hem wonen omhoog gaan. De rechter beslist de partneralimentatie te verlagen. Het verzoek van de moeder pakt minder goed voor haar uit.

    De rechtbank informeert de belanghebbenden 

    De rechter bepaalt wie belanghebbende in de procedure is. Meestal is dit alleen uw ex-partner. Soms zijn er meer belanghebbenden, bijvoorbeeld als er een kind is van 18 of ouder (meerderjarig). De rechtbank stuurt het verzoekschrift naar deze belanghebbende(n).

  • Bent u belanghebbende en heeft de rechtbank u geïnformeerd dat het verzoekschrift is ingediend? Dan kunt u 3 dingen doen:

    U bent het niet eens en gaat in verweer

    Bent u het niet eens met het verzoek tot vaststelling of wijziging van de alimentatie? Dan kunt u reageren op het verzoek. Dit heet in verweer gaan. U bent dan de verweerder in de procedure.

    Als u in verweer wilt gaan, dan heeft u een advocaat nodig. De advocaat schrijft een verweerschrift, waarin duidelijk staat waarom u het niet eens bent met het alimentatieverzoek. De advocaat stuurt documenten en berekeningen mee met het verweerschrift, die uw standpunt uitleggen.

    Wilt u in verweer gaan, doe dit op tijd:

    • Woont u in Nederland, dan heeft u er 4 weken de tijd voor vanaf het moment dat u het verzoekschrift ontvangt. 

    • Woont u buiten Nederland, dan heeft u er 3 maanden de tijd voor.

    Als er een tijdelijke maatregel (voorlopige voorziening) is gevraagd, dan zijn de termijnen korter. In de brief van de rechtbank over het ingediende verzoekschrift staat tot wanneer u in verweer kunt gaan.

    In het verweerschrift kunt u ook zelf verzoeken opnemen (zelfstandige verzoeken). Hangt uw zelfstandige verzoek samen met het alimentatieverzoek, dan behandelt de rechter de verzoeken samen.

    Voorbeeld

    De moeder verzoekt om kinderalimentatie voor de 2 minderjarige kinderen. De vader voert verweer en zet in zijn verweerschrift ook zelfstandige verzoeken. Hij wil dat de kinderen bij hem komen wonen. Hij verzoekt de moeder om kinderalimentatie aan hem te betalen. De rechter bespreekt alle verzoeken tijdens een zitting.

    U wilt geen verweer voeren en laat dit weten aan de rechter

    Wilt u geen verweer voeren? Dan kunt u dit in een zogenoemde referteverklaring aan de rechter laten weten. U kunt hiermee de procedure versnellen. Met een referteverklaring geeft u aan dat u:

    • het verzoek heeft ontvangen, 
    • geen verweerschrift indient, en 
    • behandeling op een zitting niet nodig vindt. 

    Voor een referteverklaring heeft u een advocaat nodig. De advocaat kan voor u de verklaring maken en indienen. 

    U reageert niet

    Reageert u helemaal niet? Dan wordt het alimentatieverzoek meestal zonder aanpassingen toegewezen. U krijgt dan na een aantal weken de beslissing van de rechter over de alimentatie toegestuurd.
  • Soms nodigt de rechter een kind uit voor een gesprek, als het kind bij een verzoek tot kinderalimentatie betrokken is. Dat gebeurt in ieder geval als het kind 16 jaar of ouder is. Het gesprek is informeel en duurt ongeveer 15 minuten. Een kind is niet verplicht om naar het gesprek te komen. Het kan ook een brief schrijven of niet reageren.

    Is het kind 18 of ouder, dan is het meerderjarig en belanghebbende in de procedure.

  • Er komt meestal een zitting bij de rechtbank als een verweerschrift is ingediend. Ongeveer 6 tot 8 weken voor de zitting ontvangen alle partijen een oproep. De rechtbank stuurt de oproep om naar de zitting te komen naar uw advocaat.

    Tijdens de zitting kunnen de partijen vertellen wat ze vinden van het verzoek. Ook stelt de rechter vragen en bekijkt hij of partijen afspraken met elkaar kunnen maken.

    Niet openbaar

    De zitting is niet openbaar. Dat betekent dat de rechtbank bepaalt wie aanwezig mogen zijn. Belanghebbenden krijgen een oproep voor de zitting. De rechtbank bepaalt of er getuigen of deskundigen aanwezig mogen zijn. Bijvoorbeeld een financieel deskundige als een van de partners een bedrijf heeft.

    Mediation

    De rechter kan voorstellen om via mediation tot afspraken te komen. Bij mediation lossen partijen samen hun meningsverschil op, met hulp van een mediator. De rechtbank kan partijen doorsturen naar een mediator.

    Wanneer is er geen zitting?

    Er is meestal geen zitting als:

    • er geen verweerschrift is ingediend, of
    • er een referteverklaring is ingediend, of
    • u samen een verzoek heeft ingediend.

    Ook als er geen zitting is, doet de rechter uitspraak.

  • De rechter doet meestal binnen 4 weken na de zitting uitspraak en zet deze op papier. De uitspraak (beschikking) ontvangt u bij een brief via uw advocaat. Of u ontvangt deze thuis als u geen advocaat heeft.

    De rechter kan ook een tussenuitspraak doen. De rechter geeft dan nog geen eindbeslissing, maar wil bijvoorbeeld extra informatie of neemt een tijdelijke beslissing. In de tussenuitspraak staat hoe de procedure verdergaat.

  • Bent u het niet eens met de einduitspraak van de rechter? Dan kunt u naar een hogere rechter gaan die de zaak opnieuw behandelt (hoger beroep). U heeft daar 3 maanden de tijd voor. In de uitspraak staat wanneer die 3 maanden ingaan. Ook de andere partij(en) kunnen in hoger beroep gaan.


Vraag en antwoord

Moet ik voor alimentatie naar de rechter?

Nee, alimentatie kunt u ook onderling afspreken of bij een notaris. Als u niet zeker bent of uw partner gaat betalen, geeft een rechterlijke uitspraak meer mogelijkheden bij de deurwaarder of het LBIO (lbio.nl)

Wanneer neemt u samen 1 advocaat en wanneer ieder apart?

Bent u het met elkaar eens over de alimentatie, dan kunt u samen 1 advocaat nemen. Heeft u een conflict over de alimentatie, dan heeft u allebei een eigen advocaat nodig.

Wanneer komt de eerste alimentatie op mijn rekening?

De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u krijgt, maar regelt niet de betaling. Als u betaling moet afdwingen, start u een invorderingsprocedure (lbio.nl).

 

 

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.