Laden...

Alimentatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Alimentatie

Alimentatie is een bijdrage in geld aan de andere ouder, uw ex-partner of uw kind van 18 jaar of ouder. U kunt de rechter vragen de hoogte van de alimentatie vast te stellen of te wijzigen. De procedure alimentatie valt onder het civiel recht. U bent verplicht om hulp aan een een advocaat te vragen.

Soorten alimentatie

Kinderalimentatie

Na een scheiding moet u samen met uw ex-partner uw kind of kinderen financieel blijven onderhouden, ook nadat uw kind 18 jaar is geworden. Meestal krijgt de ouder die het kind het grootste deel van de tijd verzorgt en opvoedt, kinderalimentatie van de andere ouder.

Alimentatie direct aan kind betalen

Als uw kind ouder is dan 18 jaar (meerderjarig), dan kunt u de alimentatie direct aan uw kind betalen. Uw kind kan de alimentatie gebruiken voor de kosten van zijn levensonderhoud en studie.

Partneralimentatie

Heeft 1 van de 2 partners na de echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap niet genoeg geld om van te leven? Dan kan deze de andere partner vragen om partneralimentatie.

Hoelang kan de partneralimentatie duren? Dat hangt af van het moment waarop u de afspraak over de partneralimentatie maakte of de rechter de alimentatie vaststelde:

  • op of na 1 januari 2020: de periode van partneralimentatie is maximaal 5 jaar. Op deze regel bestaan uitzonderingen. De partneralimentatie kan bijvoorbeeld langer duren als u samen kinderen jonger dan 12 jaar heeft.
  • voor 1 januari 2020: de periode van partneralimentatie is maximaal 12 jaar. De partneralimentatie kan ook korter duren. Bijvoorbeeld als u samen geen kinderen heeft en het huwelijk minder dan 5 jaar heeft geduurd.

 

 

Wanneer gaat u naar de rechter?

Als u gaat scheiden, maakt u samen met uw ex-partner afspraken over de alimentatie. U kunt deze afspraken vastleggen in een ouderschapsplan of convenant. Een advocaat of mediator kan u hierbij helpen.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de rechter vragen om een beslissing te nemen:

De rechter bepaalt:

  • of u recht heeft op alimentatie, en
  • of u alimentatie moet betalen en
  • hoe hoog de alimentatie is.

U kunt ook naar de rechter als u:

  • de alimentatie wilt veranderen of
  • de alimentatie wilt stopzetten.

Het verzoek kan gaan over kinderalimentatie, partneralimentatie of alimentatie voor een meerderjarig kind van 18 jaar of ouder. Of een combinatie daarvan.

De rechter kijkt naar wat het kind of de ex-partner nodig heeft (de behoefte) en naar wat de andere partij kan missen (de draagkracht).

 

 

Alimentatienormen

De hoogte van de kinder- en partneralimentatie hangt af van wat het kind of de ex-partner nodig heeft (de behoefte). En van wat degene die alimentatie moet betalen kan missen (de draagkracht). In het Rapport Alimentatienormen staan aanbevelingen en formules voor rechters voor het berekenen van de alimentatie.

 

 

Alimentatie berekenen

U kunt vragen aan een advocaat, mediator of het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (lbio.nl) om de alimentatie voor u te berekenen. Een alimentatieberekening laten maken kost geld.


 

Vraag en antwoord

Moet ik voor alimentatie naar de rechter?

Nee, alimentatie kunt u ook onderling afspreken of bij een notaris. Als u niet zeker bent of uw partner gaat betalen, geeft een rechterlijke uitspraak meer mogelijkheden bij de deurwaarder of het LBIO (lbio.nl)

Wanneer neemt u samen 1 advocaat en wanneer ieder apart?

Bent u het met elkaar eens over de alimentatie, dan kunt u samen 1 advocaat nemen. Heeft u een conflict over de alimentatie, dan heeft u allebei een eigen advocaat nodig.

Wanneer komt de eerste alimentatie op mijn rekening?

De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u krijgt, maar regelt niet de betaling. Als u betaling moet afdwingen, start u een invorderingsprocedure (lbio.nl).

 

 

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.