Laden...

Alimentatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Alimentatie

Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud voor het kind of de kinderen (kinderalimentatie). Soms ook een bijdrage aan het onderhoud van de ex-partner (partneralimentatie).

Deze verzoekschriftprocedures onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.

Alimentatie

Wanneer gaat u naar de rechter?

Als u gaat scheiden, maakt u samen met uw (ex-)partner afspraken over de alimentatie. Dit kan in overleg met een mediator, advocaat of notaris.

Komt u er samen niet uit? Dan beslist de rechter. Dit doet hij op een van onderstaande 3 manieren:

De rechter bepaalt:

  • of u recht heeft op alimentatie
  • of u alimentatie moet betalen
  • hoe hoog de alimentatie is

U kunt ook naar de rechter als u:

  • de alimentatie wilt veranderen
  • de alimentatie wilt stopzetten

Soorten alimentatie

Kinderalimentatie

Ook als u scheidt, moet u samen uw kind of kinderen blijven onderhouden tot deze 21 jaar oud zijn. U maakt samen afspraken over onderhoud en verzorging in een ouderschapsplan (rijksoverheid.nl).

Partneralimentatie

Heeft een van de 2 partners na de scheiding niet genoeg geld om van te leven? Dan moet de andere partner alimentatie betalen. Hoeveel dat is hangt af van wat de een nodig heeft en de ander kan missen. Hier zijn normen voor.

De duur van de partneralimentatie blijft maximaal 12 jaar voor bestaande gevallen, maar is per 1 januari 2020 maximaal 5 jaar bij scheidingen vanaf die datum. Er zijn hierop een paar uitzonderingen. Zie hiervoor hoe lang moet ik partneralimentatie betalen? (rijksoverheid.nl)

Alimentatie berekenen

Kinderalimentatie berekenen

Hoeveel kinderalimentatie krijg ik of moet ik betalen? (rijksoverheid.nl)

U kunt de kinderalimentatie berekenen met hulp van de Kinderalimentatie Rekentool (rechtwijzer.nl) van de Raad voor de Rechtsbijstand.

U kunt ook een advocaat of mediator vragen de alimentatie te berekenen.

Partneralimentatie berekenen

Hoeveel partneralimentatie krijg ik of moet ik betalen? (rijksoverheid.nl)

U kunt de partneralimentatie laten berekenen door het LBIO (lbio.nl) Dit kost geld.

Wie kunnen een alimentatieprocedure starten?

(Ex-)partner

Een (ex-)partner vraagt om alimentatie voor zichzelf (partneralimentatie). Dit kan alleen na een echtscheiding of een ontbinding geregistreerd partnerschap.

Ouder van minderjarig kind

Een ouder vraagt de ex-partner om kinderalimentatie voor de minderjarige kinderen.

Kind 18 t/m 21 jaar

Meerderjarige kinderen dienen zelfstandig een alimentatieverzoek voor kinderalimentatie in.

 

Mediation naast rechtspraak

Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter. De partijen betalen samen de mediator.

 


Vraag en antwoord

Moet ik voor alimentatie naar de rechter?

Nee, alimentatie kunt u ook onderling afspreken of bij een notaris. Als u niet zeker bent of uw partner gaat betalen, geeft een rechterlijke uitspraak meer mogelijkheden bij de deurwaarder of het LBIO (lbio.nl)

Wanneer neemt u samen 1 advocaat en wanneer ieder apart?

Bent u het met elkaar eens over de alimentatie, dan kunt u samen 1 advocaat nemen. Heeft u een conflict over de alimentatie, dan heeft u allebei een eigen advocaat nodig.

Wanneer komt de eerste alimentatie op mijn rekening?

De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u krijgt, maar regelt niet de betaling. Als u betaling moet afdwingen, start u een invorderingsprocedure (lbio.nl).

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact