Direct naar inhoud Direct naar zoekformulier
Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over alimentatie. U leest hier onder andere of u voor alimentatie naar de rechter moet, of u een advocaat nodig heeft, en wat u kunt doen als u het niet eens bent met een alimentatieverzoek.
Nee, alimentatie kunt u ook onderling afspreken of bij een notaris. Als u niet zeker bent of uw partner of ouder gaat betalen, geeft een rechterlijke uitspraak meer mogelijkheden bij de deurwaarder of het LBIO (lbio.nl)
Bent u het met elkaar eens over de alimentatie, dan kunt u samen 1 advocaat nemen. Heeft u een conflict over de alimentatie, dan heeft u allebei een eigen advocaat nodig.
De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u krijgt, maar regelt niet de betaling. Als u uw (ex-) partner of ouder wil dwingen te betalen, start u een invorderingsprocedure (lbio.nl)
Ja, alleen een advocaat mag schriftelijke stukken indienen bij de rechtbank.
U kunt tegen het verzoek in verweer gaan of een tegenverzoek indienen via een advocaat.
Nee, een schriftelijke reactie mag ook. Reageren is niet verplicht.
U kunt een verzoek indienen om de alimentatie te veranderen of stop te zetten. U blijft alimentatie betalen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan. Het kan zijn dat u eenmaal betaalde alimentatie niet terugkrijgt. Zelfs als u kunt aantonen dat u er geen geld voor had.
De rechter legt met de uitspraak vast dat u recht heeft op alimentatie en hoeveel. Weigert de ex-partner of ouder te betalen? Dan heeft u de uitspraak nodig om een deurwaarder of het landelijk incassobureau in te schakelen. Dat kan via het LBIO (lbio.nl)
Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen. Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC):