Laden...

Procedures huurconflicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Huurgeschil > Procedures huurconflicten

Bij een huurconflict kan de huurder of verhuurder naar de kantonrechter gaan. Er zijn drie soorten procedures voor huurconflicten: een uitgebreide procedure, een spoedprocedure bij de kantonrechter en een spoedprocedure bij de civiele rechter. Een advocaat inschakelen is bij de kantonrechter niet verplicht. Bij de civiele rechter wel. 


Uitgebreide procedure huurgeschil

De uitgebreide procedure start met een dagvaarding, waarin u het oordeel van de kantonrechter vraagt over het huurconflict. In de dagvaarding legt u uit wat het conflict is en wat u wilt. De tegenpartij (gedaagde) kan reageren. Bijvoorbeeld:

  • u eist als huurder dat uw verhuurder gebreken aan de woning herstelt.
  • u eist als verhuurder dat de huurder de woning verlaat omdat u de woning zelf dringend nodig heeft (wegens ‘dringend eigen gebruik’).

Spoedprocedure huurgeschil kantonrechter

In een spoedprocedure vraagt u de kantonrechter om een snelle (voorlopige) beslissing. Dit doet u in een spoedeisende zaak. Bijvoorbeeld als er een huisontruiming is aangekondigd.

De rechter geeft in een spoedprocedure nooit een definitief oordeel. In een spoedprocedure zal de rechter bijvoorbeeld geen overeenkomst ontbinden of vernietigen. Dit neemt niet weg dat partijen tevreden kunnen zijn over de uitspraak in de spoedprocedure. Het is daarom niet verplicht om daarna een uitgebreide procedure te starten.

Advocaat niet verplicht

Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Kosten

Alleen de eiser betaalt griffierecht. Het griffierecht is lager dan bij de civiele rechter.


Spoedprocedure huurgeschil civiele rechter

Daarnaast heeft u – omdat het om een spoedprocedure gaat – ook altijd toegang tot een spoedprocedure bij de civiele rechter. Het verschil met een spoedprocedure bij de kantonrechter zit in de advocaatplicht en de kosten zijn hoger.

Advocaat verplicht

Zowel eiser als gedaagde zijn verplicht om een advocaat in te schakelen.

Kosten

Zowel eiser als gedaagde betalen ieder een bedrag aan griffierecht bij de civiele rechter. Het griffierecht is hoger dan bij de kantonrechter.


In de rechtszaal (video)

Wat kunt u verwachten bij een zitting?

Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd

Een uitgebreide procedure (bodemprocedure) duurt minimaal 3 maanden en vaak langer. Een spoedprocedure (kort geding) duurt minimaal 4 weken.