Laden...

Huwelijkse voorwaarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden zijn afspraken tussen u en uw partner over de verdeling van uw bezittingen en inkomen. U kunt een afschrift (kopie) van de voorwaarden opvragen bij de rechtbank waar ze ingeschreven zijn.

 Huwelijkse voorwaarden

>Alles uitklappen
 • Als u en uw partner willen afwijken van de wettelijke regels over het huwelijksvermogen (rijksoverheid.nl), dan kunt u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden overeenkomen. Dit is mogelijk op het moment dat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, of tijdens uw huwelijk of partnerschap. U dient de voorwaarden te laten vastleggen bij de notaris in een akte. Vanaf dat moment gelden de wettelijke regels niet meer voor u beiden. De notaris kan uw voorwaarden inschrijven in het huwelijksgoederenregister. Dit is niet verplicht.

 • Het kan zijn dat u uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden wilt wijzigen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Bijvoorbeeld als uw bezittingen, inkomen of zakelijke belangen veranderen. Maar bijvoorbeeld ook omdat u uit elkaar gaat.

  Voor 1 januari 2012 was er toestemming nodig van de rechter om huwelijkse voorwaarden te wijzigen. De reden daarvoor was vooral het beschermen van eventuele schuldeisers. Dat is niet meer zo. Sinds 1 januari 2012 gaat u naar de notaris als u uw huwelijkse voorwaarden wilt wijzigen of opheffen. Dat geldt ook als u wilt overgaan van gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden. In dat geval zijn u en uw partner verplicht zich hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor mogelijke gezamenlijke schulden. Want het is niet de bedoeling dat u eventuele schuldeisers benadeelt.

 • Zijn uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden in het huwelijksgoederenregister geregistreerd, dan kunt u in het register een uittreksel van de inschrijving downloaden en opslaan. Het register is openbaar. Dit betekent dat derden kunnen zien dat u huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Ook u of uw partner kan zich beroepen op de voorwaarden tegenover derden. In zo’n uittreksel van de inschrijving staan niet de huwelijkse voorwaarden zelf, die staan in een afschrift.

 • U en/of uw partner vraagt een afschrift van uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op bij de rechtbank waar deze ingeschreven staan. Als u niet weet welke rechtbank dit is, dan kunt u dat nakijken in het huwelijksgoederenregister. Uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden moeten dan wel daarin geregistreerd staan.

  Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook notarissen, deurwaarders en de Belastingdienst uw huwelijkse voorwaarden opvragen. 

  Verzoek

  Zet in uw verzoek in elk geval:

  • volledige naam van beide partners
  • datum huwelijk
  • gemeentenaam waar het huwelijk is voltrokken
  • adresgegevens
  • telefoonnummer

  Stuur mee:

  • kopie trouwboekje (als het afschrift voor de Belastingdienst bestemd is)
  • kopie identiteitsbewijs of identiteitsbewijzen

  Stuur uw verzoek naar de rechtbank waar de huwelijkse voorwaarden ingeschreven zijn.

  Hoe vraag ik een afschrift huwelijkse voorwaarden op?

  Overzicht rechtbanken

 • Het inschrijven van de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kost in 2021 € 199. In 2020 was dit € 195. De notaris verrekent deze kosten met u. Het opvragen van een afschrift kost niets.

 • Het opvragen van een afschrift huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kost niets.

 • Heeft u in het buitenland huwelijkse voorwaarden laten opmaken? Afhankelijk van het land waar dit is gebeurd, kunt u ze laten legaliseren. Op de website van Nederland Wereldwijd (nederlandwereldwijd.nl) leest u hoe dit werkt. 

  De Nederlandse overheid accepteert niet automatisch uw gelegaliseerde buitenlandse documenten. Het is mogelijk dat de Nederlandse overheid in het betreffende land de gegevens controleert.

  Vertaling naar het Nederlands

  Huwelijkse voorwaarden die niet zijn opgesteld in het Nederlands, moet u eerst laten vertalen door een beëdigd vertaler. Is de vertaler niet in Nederland beëdigd, dan moet u ook de vertaling laten legaliseren.

  Nederlands huwelijksgoederenregister

  Zijn uw in het buitenland opgestelde huwelijkse voorwaarden gelegaliseerd en vertaald naar het Nederlands, dan kunt u ze in het Nederlandse huwelijksgoederenregister laten inschrijven bij de rechtbank Den Haag. Zet in uw verzoek om inschrijving in elk geval de huwelijksdatum en huwelijksplaats. Met het verzoek stuurt u 2 originele exemplaren van de akte huwelijkse voorwaarden en een kopie van de Nederlandse vertaling mee. Het inschrijven van de huwelijkse voorwaarden kost in 2021 € 199. In 2020 was dat € 195.

  Huwelijk in Nederland

  Vindt uw huwelijk plaats in Nederland en heeft u voorafgaand of op het moment van dit huwelijk in het buitenland huwelijkse voorwaarden laten opmaken? dan kunt u om inschrijving van deze huwelijkse voorwaarden verzoeken bij de rechtbank die de plaats van de huwelijksvoltrekking in het werkgebied heeft. 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is in deze procedure niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.