Laden...

Procedures verborgen gebreken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Verborgen gebreken > Procedures verborgen gebreken

Heeft u na de overdracht van uw nieuwe woning een verborgen gebrek ontdekt, dan kunt u de verkoper vragen dit te herstellen. Wordt u het samen niet eens? U kunt naar de rechter:

  • voor een snelle beslissing, zoals een voorschot op de schadevergoeding (spoedprocedure)
  • voor een definitief oordeel over de aansprakelijkheid en de schade (bodemprocedure)

Afhankelijk van de hoogte van het schadebedrag gaat u naar de kantonrechter of de civiele rechter. De procedures vallen onder het burgerlijk recht (civiel recht).

Procedures verborgen gebreken

Heeft u een verborgen gebrek ontdekt in uw nieuwe woning? En wil de verkoper het gebrek niet herstellen? Of wordt u het niet eens over de omvang van de schade of over de hoogte van de schadevergoeding? Als u er samen niet uit komt, kunt u een procedure starten bij de rechter.

Schadevergoeding € 25.000 of minder

Wilt u een snelle beslissing, omdat een spoedige reparatie van het verborgen gebrek nodig is? U kunt een spoedprocedure (kort geding) bij de kantonrechter starten. Gaat het om een definitief oordeel? Dan start u een uitgebreide procedure (bodemprocedure) bij de kantonrechter. U bent in beide gevallen niet verplicht om een advocaat in te schakelen.


 

Spoedprocedure

In een spoedprocedure kunt u bijvoorbeeld vragen om een voorschot op de schadevergoeding, die u vordert in verband met het herstellen van de verborgen gebreken.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure kunt u bijvoorbeeld vragen om vergoeding van uw reparatiekosten en andere schade (schadevergoeding).

Reparatie of schadevergoeding meer dan € 25.000

Wilt u een snelle beslissing, omdat een spoedige reparatie van het verborgen gebrek nodig is? U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten bij de civiele rechter van de rechtbank. Gaat het om een definitief oordeel? Dan start u een uitgebreide procedure (bodemprocedure) bij de civiele rechter. In beide gevallen bent u verplicht om een advocaat in te schakelen.

Spoedprocedure

In een spoedprocedure kunt u bijvoorbeeld vragen om een voorschot op de schadevergoeding, die u vordert in verband met het herstellen van de verborgen gebreken.

Uitgebreide procedure

In een uitgebreide procedure kunt u bijvoorbeeld vragen om:

  • reparatie van de verborgen gebreken door de verkoper (nakoming van de overeenkomst)
  • vergoeding van uw reparatiekosten en andere schade (schadevergoeding)
  • het ongedaan maken van de koop bij zeer ernstige gebreken (ontbinding van de overeenkomst)

Kosten procedure verborgen gebreken

Aan de procedures zijn kosten verbonden. Als eiser betaalt u de kosten van de deurwaarder. Ook betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Daarnaast betaalt u voor een advocaat of mediator als u deze inschakelt.

Doorlooptijd procedure verborgen gebreken

Een uitgebreide procedure verborgen gebreken (bodemprocedure) duurt minimaal 3 maanden. In een spoedprocedure (kort geding) doet de rechter na de zitting meestal binnen 2 weken uitspraak.

Vraag en antwoord

Kan ik een spoedprocedure voeren zonder de uitgebreide procedure?

Ja. Als u een spoedprocedure (kort geding) start, is het niet verplicht daarna ook de uitgebreide procedure te voeren.

Wat kosten een spoedprocedure en bodemprocedure?

U betaalt als eiser de kosten voor de deurwaarder en eventueel voor de advocaat. Ook betaalt u de kosten voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten.

Hoe lang duurt een uitgebreide procedure?

Minimaal 3 maanden. Vaak meer dan 6 maanden, afhankelijk van het verloop van uw zaak.

 

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.