Laden...

Kosten verzoek teruggave rijbewijs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Verzoek teruggave rijbewijs > Kosten verzoek teruggave rijbewijs

Als uw rijbewijs is ingevorderd en/of ingehouden, dan kunt u bij de rechtbank een klaagschrift indienen. Hierin vraagt u of u uw rijbewijs (voorlopig) kunt terugkrijgen. Uw beklag valt onder het strafrecht. U bent niet verplicht om een advocaat in te schakelen.

Kosten verzoek teruggave rijbewijs

Voor de procedure van beklag tegen invordering en/of inhouding van het rijbewijs bent u geen griffierecht verschuldigd. U bent niet verplicht gebruik te maken van een advocaat. Doet u dit toch, dan kunnen hier kosten aan verbonden zijn.

Kosten advocaat

Advocaten bepalen zelf wat ze voor hun diensten vragen. Hierdoor kunnen de tarieven van advocaten sterk verschillen. Vraag daarom bij het eerste gesprek met uw advocaat naar een inschatting van de kosten en het declaratiesysteem dat hij of zij gebruikt.

Tegemoetkoming in de kosten

Kunt u de kosten van een advocaat en/of mediator niet of slechts gedeeltelijk betalen? Mogelijk komt u in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet gesubsidieerde mediation of rechtsbijstand (of ‘toevoeging’). Hoeveel subsidie u ontvangt, hangt af van uw inkomen en eigen vermogen.

 

Vraag en antwoord

Wie kan een klaagschrift tegen invordering en/of inhouding van mijn rijbewijs indienen?

Niet alleen u zelf kunt dit doen, maar ook een belanghebbende, bijvoorbeeld uw werkgever of een familielid dat qua mobiliteit van u afhankelijk is.

Kost het verzoek teruggave rijbewijs mij geld?

U betaalt geen griffierechten. Als u een advocaat inschakelt, betaalt u de kosten voor de advocaat.

Hoe lang duurt het voordat de rechter een beslissing neemt?

De rechter beslist meestal gelijk op de zitting of u uw rijbewijs wel of niet terug krijgt.

Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.