Laden...

Procedures voorlopige hechtenis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Voorlopige hechtenis > Procedures voorlopige hechtenis

Bij voorlopige hechtenis zit u als verdachte vast in een cel. In die periode wacht u op een uitspraak van de rechter in uw strafzaak. De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie. De voorlopige hechtenis bestaat uit bewaring en gevangenhouding of -neming.

Wilt u dat de voorlopige hechtenis stopt? Of dat die (kort) wordt onderbroken? Dan kunt u een verzoek tot opheffing of tot schorsing indienen bij de rechter. Ook kunt u als verdachte in hoger beroep gaan als u het niet eens bent met een beslissing van de rechter over de voorlopige hechtenis.

Procedures voorlopige hechtenis

Bent u het niet eens met een bevel tot gevangenhouding of gevangenneming? Of met een verlenging van uw gevangenhouding? Dan kunt u in hoger beroep gaan.
Zit u in voorlopige hechtenis en wilt u dat die stopt (opheffing) of wordt onderbroken (schorsing)? Dan kunt u de rechter dat vragen. U kunt hiervoor een verzoek indienen op een zitting of in de periode tussen de zittingen.

Hoger beroep tegen beslissing over gevangenhouding of gevangenneming

Bent u het niet eens met:

  • een bevel tot gevangenneming of gevangenhouding, gegeven door de rechters van de raadkamer, of
  • een besluit tot verlenging van uw gevangenhouding, genomen door de raadkamer of strafrechter?

Dan kunt u in hoger beroep gaan. Dit kan tot drie dagen na de beslissing van de raadkamer of strafrechter. Een advocaat kan u meer vertellen over welke mogelijkheden er zijn om in hoger beroep te gaan.

U wilt een kortdurende onderbreking van uw voorlopige hechtenis

Dit heet verlof. Daarvoor kunt u (of uw advocaat) een verzoek indienen bij de directeur van het huis van bewaring waar u verblijft. Het gaat dan bijvoorbeeld om ‘verlof’ voor een dag, vanwege een begrafenis of bevalling.
Als de directeur uw verzoek afwijst, kunt u hiertegen in beroep bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming rsj.nl)

U wilt dat uw voorlopige hechtenis eindigt of voor langere tijd wordt onderbroken

U kunt hiervoor op elk moment tijdens de bewaring of de gevangenhouding een onderbouwd verzoek indienen:

  • bij de rechtbank (voorafgaand en/of bij de (pro-forma) behandeling van de strafzaak)
  • bij het gerechtshof (bij hoger beroep)
  • bij de Hoge Raad (bij cassatie)

U vraagt in het verzoek om het opheffen (beëindigen) of schorsen (onderbreken) van uw voorlopige hechtenis.

Vraag en antwoord

Wanneer kan ik een verzoek om de voorlopige hechtenis te schorsen indienen?

U kunt op elk moment tijdens de voorlopige hechtenis een verzoek tot schorsing indienen. Dit kan mondeling tijdens de zitting en schriftelijk als u het tussentijds wilt indienen.

Hoe lang duurt het voordat de schorsing ingaat?

Dit is afhankelijk van het moment waarop u het verzoek indient en de reden van het verzoek. Meestal volgt 1 dag na de zitting de beslissing en kan de schorsing die dag of enkele dagen daarna ingaan. Soms duurt het langer omdat u als onderdeel van de schorsing moet worden opgenomen in een behandelinstelling.

Wat kost de procedure om de voorlopige hechtenis te schorsen?

Als u in voorlopige hechtenis zit, krijgt u een advocaat toegevoegd. Sinds 1 maart 2017 is deze bijstand niet altijd meer kosteloos. Als u in staat bent een advocaat te betalen en u wordt onherroepelijk veroordeeld, dan kunnen deze kosten op u worden verhaald. Als u een advocaat kiest die niet werkt op basis van een toevoeging of met wie u afspreekt dat hij van de toevoeging geen gebruik maakt, betaalt u de kosten zelf.

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.