Laden...

Procedures ouderlijk gezag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ouderlijk gezag > Procedures ouderlijk gezag

Als u het gezag over een kind jonger dan 18 jaar heeft, betekent dit dat u het kind moet opvoeden en verzorgen. Ouders krijgen vaak automatisch het ouderlijk gezag, maar soms is het nodig om gezag aan te vragen bij de rechter. De gezagsprocedures bij de rechter vallen onder het civiel recht. Soms bent u verplicht om een advocaat in te schakelen, soms niet.

Procedures ouderlijk gezag

De wet schrijft voor hoe het gezag in uw situatie is geregeld. Wilt u het op een andere manier regelen? Dan kunt u een verzoek indienen bij de rechtbank. Kijk hieronder welke procedure op u van toepassing is.

Gezamenlijk gezag aanvragen (formulier)

Bent u als (juridisch) ouders niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u samen gezamenlijk gezag aanvragen via een formulier. Dit kan digitaal of schriftelijk. Een advocaat is niet nodig.

Procedure verzoek gezag

Wilt u als ouder samen met een niet-ouder gezamenlijk gezag? Of wilt u als ouder aan de rechter juist vragen of u alleen het gezag mag hebben? U kunt de procedure ‘verzoek gezag’ starten. Het inschakelen van een advocaat is hiervoor verplicht.

Procedure verzoek meerderjarigheids-verklaring

Als u 16 of 17 bent, kunt u als moeder gezag over uw kind krijgen door aan de rechter een meerderjarigheidsverklaring te vragen. Een minderjarige vader kan geen meerderjarigheidsverklaring over het kind aanvragen. Hij kan wel het kind erkennen.

 

Bent u belanghebbende in een procedure over gezag?

Is een verzoek gezag of verzoek meerderjarigheidsverklaring bij de rechtbank ingediend? En heeft u een kopie ontvangen van dit verzoek? Dan betekent dit dat de rechter u als belanghebbende bij de verzoekschriftprocedure betrekt. U kunt als belanghebbende bij de rechter reageren op het verzoek.

 

 

In het Gezagsregister staan de beslissingen over het gezag. Het Gezagsregister is openbaar. Iedereen kan een uittreksel uit het Gezagsregister aanvragen.

Vraag en antwoord

Hoe krijg ik gezag over mijn kind als ik minderjarig ben?

Bent u de biologische moeder en 16 of 17 jaar? U kunt de rechter vragen om een meerderjarigheidsverklaring. Een minderjarige vader kan geen gezag aanvragen.

Wat zijn uw rechten en plichten als vader of duomoeder met erkenning maar zonder gezag?

  • U moet het kind onderhouden totdat het 21 jaar oud is
  • U hebt het recht en de plicht tot omgang met uw kind
  • U hebt recht op informatie over uw kind
  • U kunt gezag aanvragen als de biologische moeder het ermee eens is
  • U en het kind zijn elkaars wettelijke erfgenamen

Wat kost de aanvraag gezamenlijk gezag (formulier)?

Als u de aanvraag digitaal doet, kost het niets. Doet u de aanvraag per post dan moet u betalen voor bepaalde gemeentelijke documenten.

Juridisch advies

Wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Hulp bij het opstellen van de stukken of bijstand tijdens de zitting? Een advocaat is alleen bij een procedure voor de civiele rechter verplicht. Bij een kantonprocedure is dit niet verplicht, maar u kunt altijd een advocaat of andere juridisch adviseur inschakelen.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.