Laden...

Procedures ouderlijk gezag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Ouderlijk gezag > Procedures ouderlijk gezag

Als u het gezag over een kind jonger dan 18 jaar heeft, betekent dit dat u het kind moet opvoeden en verzorgen. Ouders krijgen vaak automatisch het ouderlijk gezag, maar soms is het nodig om gezag aan te vragen bij de rechter. De gezagsprocedures bij de rechter vallen onder het civiel recht. Soms bent u verplicht om een advocaat in te schakelen, soms niet.

Procedures ouderlijk gezag

De wet schrijft voor hoe het gezag in uw situatie is geregeld. Wilt u het op een andere manier regelen? Dan kunt u een verzoek indienen bij de rechtbank. Kijk hieronder welke procedure op u van toepassing is.

Gezamenlijk gezag aanvragen (formulier)

Bent u als (juridisch) ouders niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan maakt het verschil of het (ongeboren) kind voor of na 1 januari 2023 is erkend. 

Is het (ongeboren) kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan kunt u, na de geboorte van het kind, samen gezamenlijk gezag aanvragen via een formulier. Dit kan digitaal of schriftelijk. Een advocaat is niet nodig.

Is het (ongeboren) kind na 1 januari 2023 erkend? Dan deelt u automatisch het gezamenlijk gezag over het kind, tenzij de uitzonderingen van toepassing zijn. U hoeft geen actie te ondernemen.

Procedure verzoek gezag

Soms is een procedure bij de rechtbank over het gezag nodig. De procedure verzoek gezag is bestemd voor het verzoeken van:

  • gezamenlijk gezag, als dat er niet automatisch is en de 2 ouders het niet eens zijn
  • gezag door 1 ouder (eenhoofdig gezag)
  • gezamenlijk gezag van 1 ouder en 1 niet-ouder
Voor het starten van een procedure over het gezag is een advocaat nodig. Procedure verzoek meerderjarigheids-verklaring

Als u 16 of 17 bent, kunt u als moeder gezag over uw kind krijgen door aan de rechter een meerderjarigheidsverklaring te vragen. Een minderjarige vader kan geen meerderjarigheidsverklaring over het kind aanvragen. Hij kan wel het kind erkennen.

 

Bent u belanghebbende in een procedure over gezag?

Is een verzoek gezag of verzoek meerderjarigheidsverklaring bij de rechtbank ingediend? En heeft u een kopie ontvangen van dit verzoek? Dan betekent dit dat de rechter u als belanghebbende bij de verzoekschriftprocedure betrekt. U kunt als belanghebbende bij de rechter reageren op het verzoek.

 

 

In het Gezagsregister staan de beslissingen over het gezag. Het Gezagsregister is openbaar. Iedereen kan een uittreksel uit het Gezagsregister aanvragen.

Vraag en antwoord

Hoe krijg ik gezag over mijn kind als ik minderjarig ben?

Bent u de biologische moeder en 16 of 17 jaar? U kunt de rechter vragen om een meerderjarigheidsverklaring. Een minderjarige vader kan geen gezag aanvragen.

Hoe lang duurt de aanvraag gezamenlijk gezag (formulier)?

Na 2 weken ontvangt u op het adres waar het kind staat ingeschreven van de griffie een uittreksel uit het Gezagsregister. Vanaf dat moment oefent u samen het gezag uit over uw kind.

Wat kost de aanvraag gezamenlijk gezag (formulier)?

Als u de aanvraag digitaal doet, kost het niets. Doet u de aanvraag per post dan moet u betalen voor bepaalde gemeentelijke documenten.

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact