Laden...

Informatie voor mediators

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Mediation > Informatie voor mediators

Als u als mediator een mediation naast rechtspraak wilt begeleiden, schrijft u zich in bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

Mediator worden voor rechtszaken over een conflict

Wilt u een verwijzing ontvangen voor mediation in een rechtszaak, schrijft u zich dan in bij de Raad voor Rechtsbijstand. U moet voldoen aan de inschrijfvoorwaarden die gesteld worden. Na uw inschrijving mag u ook gesubsidieerde mediation verlenen. 

Daarnaast kunt u zich ook aanmelden bij de Raad voor Rechtsbijstand voor deelname aan de subsidieregeling startbijdrage mediation. Werken met een startbijdrage is vrijwillig. Kijk voor meer informatie bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Als ingeschreven mediator voor rechtszaken moet u blijvend voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden. Deze vakbekwaamheidseisen zijn strenger, omdat de escalatiegraad bij mediation tijdens een gerechtelijke procedure hoger ligt dan bij gewone mediation

Mediator worden voor strafzaken

Naast de inschrijvingsvereisten van de Raad voor Rechtsbijstand gelden er voor strafmediators extra eisen. Zo moet u een algemene strafmediatorsopleiding hebben afgerond en een SSR-opleiding (ssr.nl) waarin het strafrechtelijk kader van de strafmediator centraal staat. 

Voor de verwijzingen door de rechter en officier van justitie wordt gewerkt met een gesloten poule van mediators.

 

Uw taken als mediator in een rechtszaak

In het reglement van de Mediatorsfederatie Nederland (mfnregister.nl) kunt u lezen wat uw taken als mediator in een rechtszaak zijn. Ook krijgt u van het mediationbureau uitleg hierover.

In een rechtszaak kunnen advocaten zijn die de partijen ondersteunen bij mediation, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een mediationgesprek en bij de gesprekken zelf. Lees meer over de rol van een advocaat bij mediation.

Informatieblad Herstelrecht

In het Informatieblad Herstelrecht na een strafbaar feit (rijksoverheid.nl) vindt u uitleg over de twee herstelrechtvoorzieningen na een strafbaar feit, wanneer deze in te zetten zijn en wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

Contact bij vragen

Neemt u voor vragen over mediation in rechtszaken of mediation in strafzaken contact op met een van de mediationbureaus bij de rechtbanken en appèlcolleges (gerechtshoven, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven). 

 

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.