Laden...

Mediation in strafzaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Mediation > Mediation in strafzaken

Via mediation in strafzaken kunnen verdachte en slachtoffer met elkaar in gesprek. Mediation in strafzaken is een vorm van herstelrecht. Deze mediation vindt plaats in de rechtbank of het gerechtshof, onder begeleiding van gespecialiseerde mediators. Mediation is mogelijk in alle soorten strafzaken, van bedreiging of diefstal tot verkeersongevallen of ernstig geweld.

Mediation in strafzaken

Waarom mediation in strafzaken?

Het doel van mediation in strafzaken is herstel. Dat kan emotioneel herstel zijn. Een slachtoffer kan een excuus willen of angstgevoelens hebben. Of afspraken willen maken voor de toekomst. En ook afspraken over materieel of financieel herstel zijn mogelijk.

Verdachte en slachtoffer werken vrijwillig mee aan het mediationtraject. Voorwaarde is dat de verdachte zijn of haar aandeel erkent.

Krijgt een verdachte dan geen straf meer?

Mediation komt niet in plaats van een strafprocedure. Er volgt altijd nog een beslissing van de rechter of officier van justitie.

Mediation in strafzaken

Een animatie die het proces van mediation binnen een strafzaak inzichtelijk maakt.

 

Wie kan mediation aanvragen?

Het Openbaar Ministerie, de rechtbank of het gerechtshof kan mediation inzetten in een strafzaak. Dat kan alleen in strafzaken waarover de officier van justitie of de rechter nog een beslissing moet nemen. Zij verwijzen door naar mediation.

Ook een

  • advocaat
  • onderzoeker van de Raad voor de Kinderbescherming
  • reclasseringsmedewerker

kan laten onderzoeken of een strafzaak zich leent voor mediation.

Dit onderzoek doet het mediationbureau van de rechtbank of het gerechtshof.

Wanneer is mediation in strafzaken mogelijk?

Mediation is mogelijk in alle soorten strafzaken.

Zaken met:

  • jonge verdachten
  • jonge slachtoffers
  • volwassenen

Het mediationbureau van de rechtbank of het gerechtshof doet het mediationaanbod en organiseert de gesprekken. Het mediationbureau stelt de mediators aan. Bij een strafmediation zijn er in principe altijd 2 mediators.

 

Hoe werkt mediation in strafzaken?

De mediators ontvangen de processen verbaal van aangifte en verhoor. Zij zijn onafhankelijk en kiezen geen partij. Hun taak is de gesprekken te begeleiden. De mediation start altijd met een voorbereidend intakegesprek van ongeveer een uur. Hierbij spreken verdachte en slachtoffer apart met de mediators.

Iedereen die meedoet aan de mediation verplicht zich tot geheimhouding.

Wat bespreken verdachte en slachtoffer?

Alleen als zowel verdachte als slachtoffer dit wil, volgt er na de intake het mediationgesprek. Tijdens dat gesprek bespreken zij het feit, de aanleiding, de eigen beleving, de gevolgen en eventuele schade. Ook onderzoeken zij wat nodig is voor herstel. Zij kunnen afspraken maken over excuses, toekomstig gedrag en over vergoeding van materiële of immateriële schade.

 

Wat staat er in de overeenkomst?

Komen er uit het gezamenlijke gesprek concrete afspraken? Dan nemen de mediators de belangrijkste punten uit het gesprek en eventuele afspraken op in een overeenkomst. Pas als iedereen akkoord is met de inhoud, tekenen de deelnemers de overeenkomst.

Wat gebeurt er met de overeenkomst?

Het mediationbureau voegt de ondertekende overeenkomst toe aan het strafdossier. De officier van justitie en de rechter houden rekening met de inhoud van de overeenkomst bij de eindbeslissing die ze nemen.

 

Kosten mediator in strafzaken

Voor de verdachte en het slachtoffer zijn er aan de mediation in strafzaken geen kosten verbonden.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van mediaton in een strafzaak is 6 weken.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.