Er zijn 3 uitkomsten van de mediation mogelijk:
Conflict helemaal opgelost, rechtszaak beëindigd
Is er een haalbare en eventueel ook juridisch getoetste oplossing voor het hele conflict gevonden, dan legt de mediator de afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst (ook eindovereenkomst of slotovereenkomst genoemd). Heeft u een advocaat of deskundige, bespreekt u de overeenkomst dan voordat u deze ondertekent. De mediator zal u daarop ook wijzen.
Zodra de overeenkomst definitief is, wordt de rechtszaak beëindigd. De mediator – of uw advocaat of gemachtigde als u die heeft - bespreekt met u welke stappen u daarvoor eventueel zelf moet zetten.
Conflict gedeeltelijk opgelost, rechtszaak eventueel voortgezet
Is er een haalbare en eventueel ook getoetste gedeeltelijke oplossing gevonden, dan legt de mediator de afspraken vast in een gedeeltelijke overeenkomst. Heeft u een advocaat of deskundige, bespreekt u de overeenkomst dan voordat u deze ondertekent.
Als er dan nog juridische zaken overblijven, wordt de gerechtelijke procedure voor de overgebleven punten verder voortgezet.
Conflict niet opgelost, rechtszaak voortgezet
Heeft u over geen enkel onderwerp in het conflict overeenstemming bereikt, dan gaat de rechtszaak verder. De mediator vertelt hoe dit gebeurt. Daarnaast maakt u afspraken met de andere partij(en) over de gegevens en documenten die u wel en niet in de procedure inbrengt.
Als de rechter uitspraak doet en u het daar niet mee eens bent, kunt u vaak in hoger beroep bij een gerechtshof, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) of de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Ook dan kunt u kiezen voor mediation. Die verloopt in principe hetzelfde als de hierboven beschreven stappen.