Coronatijden
We bevinden ons bij het verschijnen van dit jaarverslag in een COVID-19 situatie. Langere tijd is sprake geweest van een ‘intelligente lockdown’. Vanaf 17 maart waren we niet meer open voor publiek, maar vanaf 11 mei zijn geleidelijk aan weer fysieke zittingen mogelijk in een coronabestendig gerechtsgebouw, met een ‘anderhalf meter rechtspleging’. Intussen heeft de Rechtspraak niet stilgestaan. Ook bij de Centrale Raad van Beroep is, onder deze voor iedereen uitzonderlijke omstandigheden, hard doorgewerkt. Onder andere door middel van regievoering, via een schriftelijke afdoening van zaken, met zittingen via conferencecall of via Skypeverbinding, dan wel met fysieke zittingen op de Raad.
Impactvolle gebeurtenissen
Rechtspraakbreed waren er in 2019 gebeurtenissen en ontwikkelingen met grote impact. De gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum heeft de samenleving, inclusief de Rechtspraak, diep geschokt. Een togadrager moet ervan verzekerd kunnen zijn dat hij zijn rol in alle veiligheid en onafhankelijkheid kan vervullen, om zo ook een bijdrage te kunnen leveren aan een goede rechtspleging in de democratische rechtsstaat.
Ook de publieke discussie over (grenzen aan) taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en benodigd evenwicht tussen de drie staatsmachten - de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht - is van betekenis. De rechtsprekende macht toetst voorgelegde individuele juridische geschillen aan wetgeving, nationaal en internationaal recht. Dit laatste moet gepaard gaan met oog voor niet alleen de belangen van procespartijen, maar ook voor eventuele maatschappelijke effecten. Uit rechterlijke uitspraken kan voor de andere staatsmachten in voorkomende gevallen een noodzaak tot correctie of bijstelling voortvloeien. De wetgever kan bijvoorbeeld aanleiding zien een wet aan te passen, de rechter zal vervolgens de nieuwe wet moeten toepassen. Zo houden de staatsmachten elkaar in balans. Het is goed dat deze open dialoog (ook) binnen de Trias Politica wordt gevoerd. Dat kan soms wellicht een beetje schuren, maar in een sterke rechtsstaat als de onze moeten de staatsmachten ieder tegen een stootje kunnen. Daarbij is het wel van belang dat het gesprek op zuivere wijze plaatsvindt, met (onderling) respect voor het institutionele gezag van elk van de drie staatsmachten.
Overgangsjaar
Voor de Centrale Raad van Beroep was 2019 een overgangsjaar. In 2018 hebben we een missie, visie en organisatiedoelstellingen geformuleerd; in 2019 is een en ander uitgedragen binnen en buiten de organisatie en is verder vormgegeven aan goede, tijdige en begrijpelijke rechtspraak, toegankelijk voor burgers en bestuursorganen. Daarbij is ingezet op het wegwerken van achterstanden, het uiteindelijk verkorten van doorlooptijden en het beheersbaar maken van de werkdruk, in het bijzonder van de raadsheren. Gelet op oude voorraden lopen de doorlooptijden in eerste instantie verder op.
Nieuwe werkwijzen beproefd
Vermeldenswaard is dat we afgelopen jaar een aantal (nieuwe) werkwijzen op gebied van zaaksdifferentiatie en maatwerk verder hebben beproefd, bijvoorbeeld op het terrein van vroege regie. Elke zaak dient de behandeling te krijgen die deze verdient. Direct bij binnenkomst van een zaak wordt bekeken om wat voor soort zaak het gaat en hoe die het beste kan worden behandeld. Al in het voortraject kunnen aan partijen vragen worden gesteld. Verder wordt getoetst of de zaak buiten zitting kan worden afgehandeld. Als de zaak naar zitting gaat, wordt bezien of de zaak enkelvoudig of meervoudig moet worden behandeld. Ook wordt bekeken of de zaak zich eventueel leent voor een mondelinge uitspraak. Aansluitend aan de zitting kunnen partijen zo direct te horen krijgen waar ze aan toe zijn, in begrijpelijke taal, zonder verlies van kwaliteit. Het aantal mondelinge uitspraken is in 2019 sterk gestegen. Ook is in klein verband, experimenteel, gewerkt met een digitale behandeling van zaken.
Maatschappelijke oriëntatie
We hebben in 2019 onze maatschappelijke oriëntatie versterkt. Onder andere door ons meer extern te presenteren. Sinds vorig jaar verschijnt bijvoorbeeld iedere maand een juridische nieuwsbrief. De reacties hierop zijn positief. Ook zochten we meer de buitenwereld op, om inspiratie op te doen en om helder te maken wat we doen en waarom we dit doen.
Trots
Als ik terugkijk op het afgelopen jaar ben ik vooral trots op onze mensen in alle geledingen: van de bodes, medewerkers bedrijfsvoering, administratief en juridisch ondersteunende medewerkers tot en met de raadsheren. We streven naar een hoogwaardige kwaliteit die we bereiken doordat uitstekende professionals dagelijks hun beste beentje voorzetten. Ondanks alle hectiek en werkdruk wordt de beweging gemaakt die nodig is om maatschappelijk effectief te zijn, door op deels beproefde en deels op nieuwe wijze, met behoud van kwaliteit, invulling te geven aan goede, tijdige en begrijpelijke rechtspraak, toegankelijk voor burgers en bestuursorganen.
Vooruitblik
2020 laat zich nu al kennen als een bijzonder jaar in uitzonderlijke corona omstandigheden. Zaaksgericht werken en regievoering tonen nu te meer hun meerwaarde. Goede ervaringen uit de coronatijd, zo u wilt ‘verworvenheden’, zoals veilig mailen en zittingen via een telehoor(beeld)verbinding, zullen we in voorkomende gevallen, in overleg met partijen, ook in de toekomst naast fysieke zittingen kunnen inzetten. Kortom, de beweging die is ontstaan zetten we door met nieuwe impulsen en met oog voor nieuwe kansen en ontwikkelingen.
Namens het bestuur,
Takvor Avedissian,
president