Laden...

ACM mocht Essent geen maximumtarieven opleggen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > ACM mocht Essent geen maximumtarieven opleggen
Den Haag, 05 april 2022

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mocht Essent de eerste helft van 2018 op grond van de zogenoemde vangnetregeling geen maximumtarieven opleggen. Dat besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. 

De vangnetregeling is bedoeld om te voorkomen dat consumenten die niet makkelijk overstappen naar een andere elektriciteitsleverancier onredelijke tarieven betalen.
Het CBb oordeelde in een andere zaak[1] (docx#_ftn1, 0 B) al dat ACM met deze vangnetregeling maximum-tarieven mag vaststellen.

Het CBb vindt dat het onderzoek van ACM naar de redelijkheid van de tarieven van Essent onzorgvuldig is geweest. ACM heeft ook nagelaten behoorlijk te motiveren  waarom specifiek de tarieven van Essent onredelijk hoog waren. Alleen de verwijzing naar een geheim gehouden algemeen beoordelingsmodel is onvoldoende.

Het CBb zet definitief een streep door het besluit tot vaststelling van de maximumtarieven. Daardoor zijn deze tarieven vervallen. 

Zie de uitspraak van 3 maart 2020, CBB:2020:119


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.

Uitspraken