Laden...

CBb verlaagt mestboete wegens draagkracht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb verlaagt mestboete wegens draagkracht
Den Haag, 14 juni 2022

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verlaagt een voor overtreding van de Meststoffenwet opgelegde boete van ruim 234.000 euro. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit legde die boete op in 2017 en de boete was definitief doordat de veehouder te laat bezwaar maakte.

In 2019 vroeg de veehouder herziening van de boete. De minister en de rechtbank wezen dit verzoek af. Het CBb komt tot een ander oordeel vanwege de geringe financiële draagkracht van de veehouder. Die is zo klein dat de veehouder 78 jaar zou moeten afbetalen.
De afbetaling put al die jaren iedere investeringsruimte volledig uit en dat bedreigt het voortbestaan van het bedrijf. Daarom is het handhaven van de boete duidelijk onredelijk. Het CBb verlaagt de boete tot het bedrag dat tot vandaag is afbetaald.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.

Uitspraken