Laden...

9 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Nathalie van Poelgeest

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Nathalie van Poelgeest
Leeuwarden, 15 maart 2018

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een 49-jarige man uit Lelystad veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Nathalie van Poelgeest. De 41-jarige Nathalie is dood aangetroffen in haar woning op 14 mei 2012 in Lelystad. Doodsoorzaak is een doorschotverwonding aan het hoofd.

De uitspraak van de rechtbank

De zich grotendeels op zijn zwijgrecht beroepende verdachte ex-vriend van Nathalie is door de rechtbank Midden-Nederland op 15 juli 2013 (ECLI:NL:RBMNE:2013:2725) vrijgesproken van het geweldsdelict, maar tot 4 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie. De verdachte en de officier van justitie zijn tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan.

Scenario voor zelfdoding niet aannemelijk

In hoger beroep legt verdachte op eigen verzoek een verklaring af bij de raadsheer-commissaris, kort gezegd inhoudende dat Nathalie het slachtoffer is van zelfdoding. Zij zou zichzelf in zijn aanwezigheid door het hoofd hebben geschoten met een aan haar toebehorend pistool. Het meenemen van dit pistool uit de woning wordt door verdachte erkend. Met de advocaat-generaal is het hof van oordeel dat het scenario van een zelfdoding niet aannemelijk is geworden.

Opzet op levensberoving

De advocaat-generaal vordert in hoger beroep een gevangenisstraf van 32 maanden voor dood door schuld. Het hof komt tot een andere waardering van de feiten dan de advocaat-generaal. Het hof acht opzet op levensberoving wel bewezen en kwalificeert het bewezenverklaarde als doodslag. Voor dit feit en het vuurwapendelict legt het hof – rekening houdend met het (te) grote tijdverloop - een gevangenisstraf op voor de duur van negen jaren.
Tevens beveelt het hof de gevangenneming van verdachte.

Uitspraken