Laden...

Bank wordt verplicht coffeeshophouder zakelijke rekening aan te bieden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Bank wordt verplicht coffeeshophouder zakelijke rekening aan te bieden
Arnhem, 26 maart 2024

Het hof heeft in een kort geding beslist dat een bank een coffeeshophouder een zakelijke rekening moet aanbieden en het gebruik van zijn privérekening voor privé-zaken moet blijven toestaan.

Gebruik privérekening

De bank had de privérekening van de coffeeshophouder opgezegd, omdat de coffeeshophouder die privérekening zakelijk gebruikte, namelijk voor de coffeeshop. Dat mocht niet volgens de geldende voorwaarden van de rekening. Nadat de bank jaren geleden zijn zakelijke rekening had beëindigd omdat de bank geen zaken wilde doen met coffeeshops, was de coffeeshophouder zijn privérekening zakelijk gaan gebruiken.

Noodzaak betaalrekening

Het hof vindt dat op banken ook ten aanzien van niet-consumenten de verplichting kan rusten een betaalrekening aan te bieden. Daarvoor is belangrijk dat het zonder een betaalrekening vrijwel onmogelijk is om een bedrijf te hebben en deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Banken mogen daarom niet bepaalde bedrijven per definitie uitsluiten van een bankrekening.

Belangenafweging

Het kan echter wel zo zijn dat banken een gerechtvaardigd belang hebben om cliënten te weigeren vanwege toezichtrechtelijke eisen of integriteitsrisico's. Dat kan betekenen dat een bank niet in alle gevallen kan worden verplicht om een betaalrekening aan te bieden. Daarbij zal het belang van de bank moeten worden afgewogen tegen dat van de onderneming die de rekening aanvraagt.

Die belangenafweging valt in dit geval in het voordeel van de coffeeshophouder uit. Daarbij speelt mee dat de coffeeshophouder steeds meer betalingen per pin laat lopen en zich bereid heeft verklaard zijn contante omzet bijna helemaal af te bouwen. Ook vindt het hof belangrijk dat de al jarenlang bestaande onderneming zonder bankrekening zou moeten worden beëindigd. Het personeel zou dan worden ontslagen. Het is namelijk duidelijk dat de coffeeshophouder bij een andere bank ook geen zakelijke bankrekening kan krijgen.

Voorwaarden

Wel moet de coffeeshophouder stoppen met zijn privérekening zakelijk te gebruiken, en moet hij de contante omzet binnen twee maanden afbouwen tot maximaal 10%. Verder hoeft de zakelijke rekening geen mogelijkheid voor contant afstorten te hebben.

Uitspraken