Laden...

Presidenten Europese appelcolleges bespreken actuele rechtspraakthema’s in 's-Hertogenbosch

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Presidenten Europese appelcolleges bespreken actuele rechtspraakthema’s in 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 13 september 2017
Vandaag begint in ’s-Hertogenbosch de 3-daagse Conferentie voor presidenten van appelcolleges uit de Europese Unie. De organisatie en het voorzitterschap van de 5e editie van dit internationale symposium is in handen van Ronald Philippart, president van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Onder de sprekers bevinden zich een oud-rechter van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, een Franse anti-terreurrechter en een procureur generaal afkomstig uit Italië. Op de agenda staan verschillende actuele thema’s, waaronder de financiering van de rechtspraak in relatie tot kwaliteit en rechterlijke onafhankelijkheid.

"Ruimere blik op je vakgebied"

Op woensdag 13 september vindt de officiële opening plaats. Openingssprekers zijn Commissaris van de koning Wim van der Donk, burgemeester Ton Rombouts en Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Hofpresident Philippart is trots dat hij dit internationale gezelschap van vakgenoten deze week in ’s-Hertogenbosch mag ontvangen. "Praten over rechtspraak in een internationale context verruimt de blik op je eigen vakgebied. Hierdoor ben je beter in staat je eigen domein kritisch te bekijken. Tegelijk geeft het mij ook een gevoel van trots op de Nederlandse Rechtspraak en ons eigen stelstel."

Financiering, mensenrechten en terrorismebestrijding

In een verder besloten setting spreken de ruim 60 Europese magistraten op donderdag en vrijdag over de manier waarop de (appel)rechtspraak in de 23 deelnemende landen is georganiseerd en gefinancierd. Daarnaast staan actuele maatschappelijke kwesties als mensenrechten en terrorismebestrijding op de agenda. “Natuurlijk zijn de inhoudelijke onderwerpen belangrijk, maar minstens net zo waardevol zijn de informele contacten die ontstaan als je 3 dagen in een betrekkelijk overzichtelijk gezelschap bij elkaar bent”, zegt Philippart.
Over 2 jaar - in 2019 -  zal de conferentie plaatsvinden in Italië (Rome).

Uitspraken