Laden...

Schuldenaanpak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

 

De Rechtspraak maakt zich zorgen over de grote groep mensen die zich moeilijk financieel staande kan houden. Mensen met schulden staan vaak onder zware druk en zijn regelmatig niet goed in staat zelf orde te scheppen. Regelmatig zijn ze betrokken bij juridische procedures en komen ze bij de rechtbank. Het bij herhaling veroordelen van mensen met schulden tot het betalen van vorderingen draagt niet bij aan het oplossen van de problemen.

 

De Schuldenfunctionaris

Mensen met schulden staan vaak onder zware druk en zijn regelmatig betrokken bij juridische procedures. Het bij herhaling veroordelen van mensen met schulden tot het betalen van vorderingen draagt niet bij aan het oplossen van de problemen. De Rechtspraak maakt zich zorgen over deze grote groep die zich moeilijk financieel staande kan houden.

De schuldenfunctionaris is een medewerker van de rechtbank die hiervoor is opgeleid en als schakel fungeert tussen de Rechtspraak en gemeentelijke schuldhulpverlening. Op de rolzitting van kanton is altijd een schuldenfunctionaris aanwezig. Ook als bij de voorbereiding of op een zitting van andere rechtsgebieden blijkt dat één van de partijen te kampen heeft met probleemschulden, kan de rechter deze persoon doorverwijzen naar de schuldenfunctionaris.  De schuldenfunctionaris gaat na doorverwijzing met de betrokkene in gesprek en maakt, indien gewenst, een afspraak met de gemeente waar de persoon woont. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de persoon met schulden een directe ingang krijgt bij de gemeentelijke schuldhulpverlening en een eerste afspraak gelijk gepland wordt.

De inzet van een schuldenfunctionaris heeft geen effect op het verloop van de rechtszaak. 

 


Regelrechter: realistische betalingsregeling afspreken

Om de incassoprocedure voor betalingsachterstanden van mensen bij hun zorg verzekeraar maatschappelijk effectiever te maken is een procedure ontwikkeld waarbij de rechtbank de verzekerden uitnodigt per brief, WhatsApp en e-mail voor de informele zitting. Op zitting is naast de zorgverzekeraar ook schuldhulp verlening van de gemeente of de schuldenfunctionaris aanwezig om te helpen een realistische betalingsregeling te treffen. Als tijdens de zitting aan de orde komt dat er meer schulden spelen, kan de gedaagde, indien gewenst, aangemeld worden bij schuldhulpverlening van de gemeente. Deze werkwijze wordt ingezet bij de rechtbanken Amsterdam en Rotterdam, en in het kader van wijkrechtspraak in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Den Haag en Tilburg. 

Schuldenfunctionaris

 


 

Zie ook: