Laden...

Nederlandse rechters lopen mee met stille tocht Polen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Nederlandse rechters lopen mee met stille tocht Polen
Den Haag, 10 januari 2020

Komende zaterdag, 11 januari 2020, staat een stille tocht gepland tegen de hervormingen van de Poolse rechtspraak in Warschau. Een aantal Nederlandse rechters heeft gehoor gegeven aan de oproep van de Poolse rechtersvereniging om daarin mee te lopen. Naar verwachting lopen er rechters uit zo’n 20 verschillende landen mee in de stille tocht.

De afgelopen jaren heeft de Poolse regering verregaande hervormingen doorgevoerd in de Poolse rechtspraak die in strijd zijn met het EU-recht en -standaarden. De hervormingen hebben de onafhankelijke positie van de rechterlijke macht ernstig ingeperkt. Nieuw dieptepunt is het recent ingediende wetsvoorstel dat het opleggen van disciplinaire maatregelen aan rechters mogelijk maakt bij bijvoorbeeld lidmaatschap van NGO’s of uitspraken die politiek gevoelig liggen. Ook beperkt het wetsvoorstel de toepassing van EU-recht door Poolse rechters.

Zorgelijk

De Nederlandse Raad voor de rechtspraak heeft sinds de eerste hervormingen van de Poolse rechtspraak in 2016 bij herhaling zowel voor als achter de schermen zijn zorgen geuit over de hervormingen van de Poolse rechtspraak. De Raad spreekt zijn steun uit voor de Poolse, Nederlandse en Europese collega’s die zaterdag mee zullen lopen met de stille tocht.

Statement ENJC Executive Board

De Executive Board van het Europees netwerk van Raden voor de rechtspraak (ENCJ) heeft vandaag ook een verklaring (encj.eu) uitgebracht waarin zij benadrukken dat elke rechter in de Europese Unie de plicht heeft om zonder enige restricties Europees recht toe te passen.

Uitspraken