Laden...

Plannen digitale toegankelijkheid Rechtspraak naar Bureau ICT-toetsing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Plannen digitale toegankelijkheid Rechtspraak naar Bureau ICT-toetsing
Den Haag, 15 januari 2020

De plannen van de Rechtspraak voor digitale toegankelijkheid in civiel en bestuursrecht zijn klaar om getoetst te worden door het Bureau ICT-toetsing van het Rijk (BIT). Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) heeft ze daar namens de Raad voor de rechtspraak aangeboden. Het BIT toetst de risico’s en kans van slagen bij grote IT-projecten van de overheid.

Tijdslijn

Na een positief advies van het BIT en als minister Dekker bereid is de plannen te financieren, kan de Rechtspraak starten met de uitvoering. Omdat een BIT-toets tot 6 maanden in beslag kan nemen zal dit naar verwachting na de zomer van 2020 zijn. Eerst worden rijksbelastingzaken en beslagrekesten digitaal toegankelijk gemaakt. Als het nieuwe systeem goed werkt volgen daarna reguliere vreemdelingenzaken, volksverzekeringszaken en gemeenschappelijke verzoeken om echtscheiding.

Toekomst

In de toekomst worden stap voor stap andere zaakstromen digitaal toegankelijk gemaakt. Dit gebeurt eerst bij 1 gerecht, op vrijwillige basis. Daarna volgen de andere gerechten en als het systeem voldoet aan alle eisen wordt digitaal procederen voor professionele procespartijen in de zaakstroom verplicht. Burgers blijven de mogelijkheid houden om op papier te procederen.

Samenleving

Met de plannen voor digitale toegankelijkheid komt de Rechtspraak tegemoet aan de wens van de samenleving om digitaal te kunnen procederen, zoals binnen het strafrecht, in faillissements- en bewindszaken en bij asiel- en bewaringszaken al (deels) mogelijk is. In asiel- en bewaringszaken is digitaal procederen al wettelijk verplicht en blijft het huidige digitale systeem nog een behoorlijke tijd in de lucht, tot een soepele overgang naar het nieuwe systeem mogelijk is.

Uitspraken