Laden...

‘Samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > ‘Samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.’
Den Haag, 20 maart 2019

De proef met de Haagse wijkrechter werkt ook in de praktijk. Na een aantal succesvolle zaken in het Haagse Escamp, kunnen nu alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op 1 van de 3 wijkrechters.

Kleine zaken met grote impact

Wijkrechter Jerzy Luiten
Wijkrechter Jerzy Luiten [Foto: Bas Kijzers]

De wijkrechter, een initiatief vanuit de rechtbank Den Haag, is eind vorig jaar gestart. Oplossingsgerichte rechtspraak, juist voor die kleine zaken met grote impact, aldus wijkrechter Jerzy Luiten. ‘Zaken die we behandelen, gaan over meer dan de dingen die we in een dossier kunnen lezen. Juist door bij de mensen op bezoek te gaan en achter de voordeur het gesprek te voeren, krijgen we een goed beeld bij de problemen. Dat draagt bij aan een goede oplossing.’

Want die oplossing, daar is deze speciale rechter op uit. Niet enkel een beslissing nemen over een voorgelegd geschil, maar zorgen dat rechtzoekenden, instanties en andere partijen weer samen door 1 deur kunnen.

Geluidsoverlast

Zoals bij de zaak over geluidsoverlast. ‘Wat je daar zag, was dat mensen overlast hadden van hun bovenburen. Die woonden met 2 volwassen en 5 kinderen in een flat die eigenlijk geschikt is voor maximaal 3 tot 4 personen. Overlast is dan niet gek: 5 kinderen kunnen een hoop lawaai maken. Tot overmaat van ramp bleek er ook geen goede vloer te liggen, waardoor iedere stap voor de onderburen te horen was. Zij gaan al 3 jaar gebukt onder het lawaai, en hadden allerlei instanties en de zelfs de burgemeester al daarover aangeschreven’ zegt wijkrechter Thera Hesselink.

De wijkrechter kijkt in zo’n geval echt naar hoe zo’n probleem duurzaam kan worden opgelost. ‘Bij deze zaak speelde de woningcorporatie een grote rol. We hebben met elkaar afgesproken dat er binnen 5 maanden een goede vloer komt en het grote gezin een andere woonruimte krijgt. Lukt dit niet, dan krijgen de onderburen een fikse huurkorting. Zij konden zich goed vinden in deze oplossing, en waren blij met de duidelijke afspraken’, aldus Hesselink.

Uitbreiding

Met de uitbreiding van dit initiatief kunnen straks alle inwoners van Den Haag en omstreken een beroep doen op de rechter aan huis. De wijkrechters zijn er, na de eerste 6 zaken, in ieder geval klaar voor: ‘Het afgelopen half jaar leerde ons vooral dat deze aanpak echt werkt: samen verder kunnen. Dat is altijd ons doel.’

Uitspraken