Laden...

'Uitbreiding spreekrecht slachtoffers is een logische stap'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > 'Uitbreiding spreekrecht slachtoffers is een logische stap'
Den Haag, 22 februari 2018

Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft vandaag, op de Europese Dag van het Slachtoffer, zijn plannen bekendgemaakt om de positie van slachtoffers in strafzaken te verbeteren. Een van de voorstellen is het spreekrecht voor slachtoffers uit te breiden. 'Het is goed dat slachtoffers en nabestaanden een stem in de rechtszaal hebben gekregen. Rechters ervaren in de zittingszaal dagelijks het belang hiervan. Nu wil de minister ook stieffamilie de mogelijkheid geven om te vertellen wat de impact van een misdrijf is geweest, dat is een logische stap', aldus Frits Bakker, voorzitter Raad voor de rechtspraak.

Advies

De minister is van plan voor het eind van 2018 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen, waarin hij zijn plannen verder uitwerkt. Bakker: 'De Rechtspraak zal dan adviseren over de voorstellen en beoordelen of het in lijn is met de afspraken die we onder andere in Nederland gezamenlijk hebben gemaakt, bijvoorbeeld het recht op een eerlijk proces en het uitgangspunt dat iemand onschuldig is totdat de rechter anders heeft geoordeeld. Ook bekijkt de Rechtspraak of de wetsvoorstellen praktisch uitvoerbaar zijn.'

Prioriteit

De positie en bejegening van slachtoffers bij strafzaken heeft prioriteit voor de Rechtspraak. Bij de rechtbank komt een slachtoffer de verdachte vaak sinds lange tijd weer tegen. Dit gaat veelal gepaard met spanning en emotie. In elk gerechtsgebouw is een slachtofferloket waar slachtoffers worden opgevangen als ze voor een zitting komen. Uit recent onderzoek blijkt dat er nog wel flinke stappen moeten worden gezet, de Rechtspraak gaat dit jaar een onderzoek doen naar de slachtoffervoorzieningen in rechtbanken en gerechtshoven.

Gesprekken

Frits Bakker: 'Vooral de manier waarop slachtoffers bij de Rechtspraak worden ontvangen en hun plek in de zittingszaal kan beter. Ook moet het makkelijker worden om een schadevergoeding in te dienen en moet bij het plannen van een rechtszaak meer rekening worden gehouden met de agenda van het slachtoffer.' Om in bepaalde zaken nog beter recht te kunnen doen aan zowel slachtoffers als verdachten, heeft de Rechtspraak het mogelijk gemaakt dat in bepaalde zaken slachtoffers en verdachten onder begeleiding van een speciaal geselecteerde mediator een gesprek met elkaar kunnen aangaan. Deze gesprekken zijn vaak succesvol en leiden tot een vorm van herstel, waardoor het leed wordt verzacht.

Uitspraken