Laden...

Voormalig sporttrainer veroordeeld voor ontucht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Voormalig sporttrainer veroordeeld voor ontucht
Roermond, 18 juli 2019

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 62-jarige sporttrainer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden waarvan 6 voorwaardelijk wegens ontucht met een minderjarig en verstandelijk beperkt meisje dat bij hem trainde. Daarnaast wordt hij verplicht een behandeling te volgen bij een forensisch-psychiatrische polikliniek en krijgt hij gedurende zijn proeftijd van drie jaar reclasseringstoezicht.

Betasten

De rechtbank vindt bewezen dat de handbal- en judotrainer tussen augustus 2017 en januari 2018 ontuchtige handelingen heeft gepleegd die vooral bestonden uit het betasten van de borsten van zijn slachtoffer. Dat gebeurde rond haar 15e en 16e levensjaar. De verdachte heeft bekend dat hij dit heeft gedaan. Hij is gestopt met zijn activiteiten bij de sportverenigingen waar hij als vrijwilliger trainingen gaf.

Kwetsbaar

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Op basis van hun conclusies oordeelt de rechtbank dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat hij actief was in de gehandicaptensport en het meisje niet alleen minderjarig was maar ook verstandelijk beperkt is. Dat maakt haar extra kwetsbaar. Naar het oordeel van de rechtbank heeft hij zijn positie misbruikt en het vertrouwen dat in hem werd gesteld beschaamd. Naast de straf moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Vrijspraak voor ontucht met tweede slachtoffer

De man werd ook verdacht van ontucht met een tweede slachtoffer, eveneens een meisje met een verstandelijk beperking dat bij hem trainde. De rechtbank zag zich echter gedwongen de verdachte hiervan vrij te spreken omdat het Openbaar Ministerie hem alleen vervolgde voor ‘ontucht met een minderjarige’, terwijl dit meisje destijds al meerderjarig was. Ontucht met een minderjarige kan dan niet worden bewezen en dus kan daar ook geen veroordeling voor volgen.

Uitspraken