Laden...

Rechtbank Noord-Nederland zendt zaak Bioscoopdrama uit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland zendt zaak Bioscoopdrama uit
Groningen, 29 september 2020

 

De rechtbank Noord-Nederland behandelt dinsdag 29 september 2020 in Groningen een strafzaak tegen een 34-jarige verdachte. De man wordt ervan verdacht twee schoonmakers in een bioscoop in de binnenstad van Groningen om het leven te hebben gebracht. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is vanaf 9.30 uur te volgen via een livestream op Rechtspraak.nl.

Belang openbaarheid

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is er beperkt plaats in de zittingszaal van de rechtbank. Bij het verdelen van de beschikbare plaatsen krijgen procespartijen voorrang, gevolgd door de pers. Voor het bijwonen van deze zaak is ook veel publieke belangstelling. Er is echter onvoldoende ruimte voor iedereen. Om deze strafzaak zoveel mogelijk in de openbaarheid te behandelen zendt de rechtbank deze strafzaak via een livestream uit.

Conform persrichtlijn

Het uitzenden gebeurt met inachtneming van de Persrichtlijn (pdf, 2,9 MB). Dat betekent dat alleen professionele procespartijen, zoals de rechters, de officier van justitie en advocaten, in beeld worden gebracht. De verdachte komt niet in beeld en zijn stem zal worden vervormd. Bepaalde privacygevoelige onderdelen van de zitting, zoals bijvoorbeeld de bespreking van sommige persoonlijke omstandigheden of de uitoefening van het spreekrecht door nabestaanden, worden mogelijk niet uitgezonden. Daarover beslist de rechtbank ter zitting.

Verloop van de zitting

Strafzittingen verlopen in beginsel volgens een vaste volgorde. Na de opkomst van de rechtbank en de opening van de zitting draagt de officier van justitie de tenlastelegging voor. De rechtbank bespreekt vervolgens de verdenkingen en het dossier. Verder besteedt de rechtbank aandacht aan de persoon van verdachte. In dit verband wordt een psychiater van het Pieter Baan Centrum gehoord. Ook krijgen de nabestaanden de gelegenheid om de rechtbank toe te spreken.

Nadat de behandeling is afgerond, krijgt de officier van justitie het woord voor het requisitoir (standpunt en eventuele strafeis van het openbaar ministerie), gevolgd door het pleidooi van de advocaat van de verdachte. Uiteindelijk krijgt de verdachte het laatste woord en bepaalt de rechtbank wanneer de uitspraak wordt gedaan.

Geluid en beeld

Vanwege de privacy wordt het geluid van de livestream gedempt wanneer tijdens de zitting namen worden genoemd. Gebruik van een koptelefoon kan de geluidservaring verbeteren. Is de beeldverbinding niet stabiel? Ververs dan de webpagina waarop de livestream wordt getoond, controleer de eigen internet/WiFi verbinding of het apparaat waarop u de livestream volgt.

Publiek

Aanmelden voor het bijwonen van deze zaak als publiek in de rechtbank, is niet meer mogelijk. Voor de pers geldt dat zij zich alleen nog kunnen aanmelden voor een externe videoverbinding.

Uitspraken