Laden...

Uitspraak over bevoegdheid burgemeester tot inbeslagname en herplaatsing hond

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Uitspraak over bevoegdheid burgemeester tot inbeslagname en herplaatsing hond
Groningen, 02 juni 2020

Op 13 augustus 2019 heeft de burgemeester van Emmen een hond in beslag genomen omdat deze gevaarlijk zou zijn en omdat de eigenaren zich niet zouden houden aan het aanlijn- en muilkorfgebod.

Bevoegd voor inbeslagname en herplaatsing

Inmiddels heeft de burgemeester de hond laten onderzoeken. Na dit onderzoek heeft de burgemeester besloten om de hond te herplaatsen bij een derde en, mocht dit niet binnen een bepaalde termijn lukken, de hond te euthanaseren. De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester bevoegd is om de hond in beslag te nemen en om de hond te herplaatsen. Gezien de omstandigheden en het onderzoeksrapport heeft de burgemeester hiertoe ook in redelijkheid kunnen besluiten. De burgemeester krijgt op deze punten dus gelijk.

Geen wettelijke bevoegdheid voor euthanasie

De burgemeester heeft echter niet de wettelijke bevoegdheid om de hond te euthanaseren. Wat betreft dit gedeelte van het besluit moet de burgemeester opnieuw op het bezwaar van de eigenaren beslissen.

Uitspraken