Laden...

8 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van beperkte stiefkinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 8 jaar cel voor jarenlang seksueel misbruik van beperkte stiefkinderen
's-Hertogenbosch, 12 december 2022

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man uit Oss veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Hij maakte jarenlang seksueel misbruik van zijn twee stiefdochters en zijn stiefzoon. Hij moet de slachtoffers ook schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 55.000 euro en mag 5 jaar lang op geen enkele wijze contact met ze zoeken.

De verdachte woonde tussen 2004 en 2011 samen met de moeder en haar kinderen in Oss. Ook nadat zij hun relatie verbraken bleef hij de rol van stiefvader vervullen. De vrouw en haar kinderen kampen namelijk met persoonlijke problematiek en geestelijke beperkingen en leunden daardoor in belangrijke mate op de verdachte. In juli 2021 vertelde één van de dochters aan medewerkers van het meldpunt voor kindermisbruik Veilig Thuis dat zij jarenlang was misbruikt door haar stiefvader.

De politie verhoorde de kinderen en zij verklaarden over verregaande seksuele handelingen die ze bij hun stiefvader en elkaar moesten verrichten. De verdachte ontkent op zijn beurt alles. Hij stelt dat de kinderen zijn opgestookt door hun opa en oma om zo een wig te drijven tussen de relatie tussen hem en de vrouw.

De rechtbank vindt de verklaringen van de kinderen wel degelijk betrouwbaar. Er zijn geen aanwijzingen dat de verklaringen zijn verzonnen, aangedikt of door anderen zijn beïnvloed. De verklaringen vullen elkaar onderling aan en bevestigen een bepaalde gang van zaken. De jongen vertelde bijvoorbeeld dat hij diverse keren heeft gezien dat zijn stiefvader seksueel misbruik maakte van zijn zussen. Daarnaast vertelden zij allemaal gedetailleerd en consistent over seksuele handelingen die zij in opdracht van de verdachte bij elkaar hebben verricht.

Deels vrijspraak

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte zich ook schuldig aan andere zedendelicten. Hij zou één van zijn dochters hebben gedwongen om seks te hebben met twee van zijn vrienden. De rechtbank constateert dat in het strafdossier, naast de verklaring hierover van het slachtoffer, geen ander bewijs zit om tot een bewezenverklaring van de verwijten te komen. De rechtbank kan daarom niet anders dan de verdachte vrijspreken van deze delicten.

Gewentenloze daad

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de kinderen afhankelijk waren van de sturing en hulp van de verdachte. Ook hun moeder was zeer kwetsbaar en afhankelijk van de man. Zij was daardoor niet in staat om het misbruik te herkennen of daarop in te grijpen. De verdachte dwong zijn stiefdochters tot het verrichten van seksuele handelingen en wekte daarbij de indruk dat dit normaal is en bij het leven hoort. Daarbij komt dat hij zijn stiefzoon ertoe heeft verleid dat hij seks had met zijn zussen. De verdachte manipuleerde de zeer kwetsbare slachtoffers en joeg hen angst aan waardoor het misbruik jarenlang kon doorgaan.

De rechtbank legt voor deze gewetenloze daden een gevangenisstraf op van 8 jaar. Daarnaast mag de verdachte 5 jaar lang op geen enkele wijze contact zoeken met de slachtoffers. Iedere keer dat hij dit verbod overtreedt, gaat hij 2 weken in hechtenis. Ook moet hij de kinderen schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 55.000 euro.

Uitspraak