Laden...

Celstraffen tot 203 dagen voor oplichting via Marktplaats en Facebook

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Rotterdam > Nieuws > Celstraffen tot 203 dagen voor oplichting via Marktplaats en Facebook
Rotterdam, 04 november 2019

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak waarin vier jonge mannen werden verdacht van oplichtingspraktijken op internet. Samen hebben zij diverse slachtoffers opgelicht en bewogen tot afgifte van geld, onder meer door op Marktplaats en Facebook voetbalkaarten, concertkaarten en andere producten aan te bieden, waarvan zij wisten dat zij die niet konden en zouden leveren.
De slachtoffers werden financieel benadeeld. Ook is schade toegebracht aan het vertrouwen dat moet kunnen worden gesteld in de wijze waarop onder meer via Marktplaats producten worden gekocht en verkocht. De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat zij uitermate geraffineerd te werk zijn gegaan. Ook het vertrouwen van schoolgenoten werd misbruikt, hun pasjes werden misbruikt voor het financieel gewin van de verdachten en zelfs werd er geld van de rekening van schoolgenoten gestolen.

Lagere straffen dan geëist

De officier van justitie eiste gevangenisstraffen tot 24 maanden tegen de verdachten. De rechtbank heeft aanzienlijk lagere straffen opgelegd dan door het Openbaar Ministerie is gevorderd. De zwaarste straf die de rechter opgelegde, is een gevangenisstraf van 203 dagen, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Deze lagere bestraffing komt voornamelijk doordat minder feiten bewezen konden worden verklaard dan waar het Openbaar Ministerie van uitging. De rechtbank acht, anders dan de officier van justitie, niet bewezen dat er sprake is geweest van een criminele organisatie. Verder heeft de rechtbank acht geslagen op de jeugdige leeftijd van verdachten en in twee gevallen geoordeeld dat het sanctierecht voor minderjarigen moet worden toegepast.
Er is in deze zaken een (groot) aantal vorderingen van benadeelde partijen toegewezen. Verder heeft de rechtbank in drie van de zaken de vorderingen van het Openbaar Ministerie tot betaling van wederrechtelijk verkregen voordeel integraal (en in twee gevallen om technische redenen verhoogd) toegewezen.

Uitspraken