De Rechtspraak registreert, voor zover nodig, persoonsgegevens in de registratiesystemen van de Rechtspraak. Denk aan gegevens van uw woon- of verblijfplaats om contact met u te kunnen opnemen en om uw identiteit vast te stellen. Welke gegevens dit zijn staat beschreven in onderstaand overzicht. De Rechtspraak verwerkt ook brieven, documenten en processtukken, bijvoorbeeld voor de inhoudelijke behandeling van een rechtszaak.
Betrokkenen in een rechtszaak
Personen kunnen op verschillende wijzen betrokken zijn in een rechtszaak. In een strafzaak kan dat zijn als verdachte, slachtoffer, getuige of benadeelde partij. In een bestuurszaak als procespartij of belanghebbende. En in een civiele of familiezaak als eiser, gedaagde of verweerder. Personen kunnen ook als professionele partij betrokken zijn bij een rechtszaak, bijvoorbeeld als vertegenwoordiger van een overheidsorganisatie (bestuursorgaan), advocaat, curator, getuige-deskundige of als officier van justitie.
Slachtoffer of benadeelde
Bent u als slachtoffer of benadeelde betrokken in een rechtszaak? Dan registreert de Rechtspraak gegevens zoals uw naam, adres, woonplaats, taal, nationaliteit, geboortegegevens en geslacht. Deze gegevens gebruiken gerechten om met u te kunnen corresponderen en om uw identiteit vast te stellen.
Verdachte of veroordeelde
Van verdachten registreert de Rechtspraak, naast gegevens over de identiteit en het woonadres, gegevens zoals de aard van het delict waarvan iemand wordt verdacht of is veroordeeld en de eventuele plaats van detentie. Daarnaast wordt ook het SKN- en het SKBD-nummer geregistreerd. Dit zijn unieke identificatienummers voor verdachten. Als het nodig is om een verdachte te identificeren wordt er gebruik gemaakt van het Programma Identiteitsvaststelling in de Strafrechtketen. Er vindt dan bij de balie in het gerecht verificatie plaats op basis van vingerafdrukken en SKN-nummer.
Curator, bewindvoerder of mentor
Bent u een curator, bewindvoerder of mentor? Dan registreert de Rechtspraak gegevens zoals naam, geslachtsaanduiding, contactgegevens en kantoorgegevens. Ook toegangs- of identificatiegegevens worden geregistreerd, zoals het nummer van de Kamer van Koophandel en gegevens van het Landelijk Kwaliteitsbureau Curatele, Bewind en Mentorschap.
Eiser, gedaagde of verweerder in een handelszaak of familiezaak
Bent u een eiser, gedaagde of verweerder in een civiele of familiezaak? Dan registreert de Rechtspraak gegevens zoals naam, adres, woonplaats, taal, nationaliteit, geboortegegevens, geslachtsaanduiding. Als u eigenaar bent van een bedrijf dan registreert de Rechtspraak, indien nodig, ook de naam van uw bedrijf. Bent u betrokken in een familiezaak dan registreert de Rechtspraak, indien nodig, ook de gegevens van uw partner of kinderen.
Vreemdeling
Bent u als vreemdeling betrokken in een vreemdelingenzaak? Dan registreert de Rechtspraak gegevens zoals naam, adres, woonplaats, taal, nationaliteit, land van herkomst, geboortegegevens en geslachtsaanduiding. Tevens registreert de Rechtspraak uw vreemdelingennummer. Het vreemdelingennummer is een uniek identificatienummer dat door de Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt gebruikt om uw gegevens te registreren.
Advocaat, rechtshulpverlener of gemachtigde
Bent u een advocaat of een gemachtigde? Dan registreert de Rechtspraak gegevens zoals uw naam, adres, woonplaats, contactgegevens, beroep- en kantoorgegevens, status advocaat, begindatum status advocaat en datum van de eerste beëdiging.
Notaris
Van notarissen registreert de Rechtspraak naam, kantooradres, vestigingsplaats, geslachtsaanduiding, titels en beroep.
Getuige
Bent u een getuige, dan registreert de Rechtspraak uw naam, adres, woonplaats en contactgegevens.
Tolk of getuige-deskundige
Bent u een tolk of deskundige, dan registreert de Rechtspraak gegevens zoals uw naam, adres, woonplaats, aard deskundigheid en eventuele kantoorgegevens.
Andere categorieën betrokkenen
Sollicitanten en medewerkers
Als u bij de Rechtspraak solliciteert, dan registreert de Rechtspraak tijdelijk gegevens zoals uw naam, adres, woonplaats, correspondentieadres, contactgegevens, burgerlijke staat en titels. Wordt u medewerker van de Rechtspraak, dan registreert de Rechtspraak ook gegevens over uw functie en bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer.
Ontvangers nieuwsbrieven
U kunt u zelf inschrijven voor nieuwsbrieven. In dat geval registreert de Rechtspraak uw naam en e-mail adres. U kunt zich op elk gewenst moment weer uitschrijven voor nieuwsbrieven.
Debiteuren en crediteuren
Om het financiële proces goed te laten verlopen registreert de Rechtspraak gegevens zoals uw naam, adres, woonplaats, correspondentieadres en bankgegevens. Ten behoeve van de inning van griffierechten wordt ook het zaaksnummer geregistreerd.
Journalisten
Journalisten kunnen zich met hun naam en contactgegevens registreren bij de gerechten.
Bezoekers gerecht
Als u een gerechtsgebouw bezoekt, dan kan het zijn dat u zich moet inschrijven als bezoeker. Hiervoor registreert de Rechtspraak uw naam en eventueel uw contactgegevens.
Overige contacten
Afhankelijk van de wijze waarop u contact zoekt, legt de Rechtspraak uw gegevens vast:
- u belt ons: de Rechtspraak registreert uw naam, telefoonnummer, telefoongesprekken en mogelijk andere gegevens afhankelijk van uw vraag.
- u schrijft ons: de Rechtspraak legt uw naam en adres vast samen met andere gegevens uit uw brief.
- u stuurt ons een e-mail: de Rechtspraak legt uw naam en email adres vast en overige gegevens die u deelt.
- u neemt contact op via social media: de Rechtspraak registreert de naam die u op social media gebruikt en andere gegevens die u met de Rechtspraak heeft gedeeld.