Laden...

Taakstraffen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Thema's > Taakstraffen

Taakstraf: de rechter legt uit

De taakstraf is een straf voor minder zware misdrijven of misdrijven onder verzachtende omstandigheden. Tijdens de taakstraf moet iemand onbetaald werk doen. Een taakstraf wordt ook wel werkstraf genoemd. Strafrechter Elianne van Rens legt uit wanneer een rechter een taakstraf oplegt en waarom de rechter voor deze straf kiest. En kun je je taakstraf ook niet doen?

Wat is een taakstraf?

Iemand die een taakstraf krijgt, moet onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld voor de gemeente, een zorginstelling of Staatsbosbeheer. Het gaat om werk als: hulp in de keuken van het bejaardentehuis, plantsoenendienst of vuil prikken op straat. De reclassering zorgt ervoor dat de gestrafte een passende taakstraf krijgt. Die moet zoveel mogelijk aansluiten bij het misdrijf. Is iemand gestraft voor graffiti spuiten, dan kan het zijn dat diegene bijvoorbeeld graffiti moet verwijderen.

Gemiddeld legde de rechter de afgelopen vijf jaar zo'n 22,5 duizend keer per jaar een taakstraf op. Kijk voor de meest recente cijfers op de website van het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC)

Het doel van een taakstraf

Met de taakstraf doet de gestrafte boete voor een licht misdrijf. Daarbij blijft hij in contact met de samenleving en leert hij zelfdiscipline. Dat verkleint de kans dat hij opnieuw de fout in gaat. De gestrafte maakt door het uitvoeren van de taakstraf iets goed voor de samenleving die hij heeft beschadigd. In vergelijking met een reguliere straf is bij een taakstraf de kans kleiner dat de gestrafte ‘besmet’ wordt door zwaardere criminelen.

Hoe zwaar is een taakstraf?

De rechter kan voor een strafbaar feit maximaal 240 uur taakstraf opleggen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een andere straf. Bijvoorbeeld een (korte) gevangenisstraf, toezicht van reclassering of boete. In combinatie met een taakstraf is de maximum gevangenisstraf 6 maanden.

Jongeren en taakstraffen

Ook jongeren kunnen een taakstraf opgelegd krijgen. In het jeugdstrafrecht kan een taakstraf ook bestaan uit een leerstraf. Bij een leerstraf volgt de gestrafte een training om zijn onderliggende probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld verslaving of gedragsproblemen.

Als iemand zijn taakstraf niet uitvoert

Als de gestrafte zijn taakstraf niet (goed) doet, moet hij de gevangenis in. Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag gevangenisstraf.

Relevante onderwerpen:

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.