Laden...

Verbeteringen wrakingsprocedure

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksThema's > Wraking > Verbeteringen wrakingsprocedure

Vaak ten onrechte gewraakt

Wraking is alleen bedoeld voor als er reden is om te twijfelen aan de onpartijdigheid van de rechter. Uit onderzoek naar wraking blijkt dat partijen vaak om andere redenen wraken. Bijvoorbeeld uit onvrede over een beslissing van de rechter. Of als tactiek om tijd te rekken. Het komt weinig voor dat iemand ook echt twijfelt aan de onpartijdigheid van de rechter.

 

 

Vertrouwen in wrakingskamer

In een wrakingskamer zitten 3 rechters van hetzelfde gerecht als de rechter die gewraakt wordt. Maar, hoe onafhankelijk is het oordeel van collega's over elkaar? Om het vertrouwen in de wrakingsprocedure te versterken, laat de Raad voor de rechtspraak onderzoek laten doen naar de wrakingsprocedure.

 

Experiment: wrakingskamers uitwisselen

De gerechtshoven van Den Haag en Amsterdam experimenteren met een externe wrakingskamer. Ze onderzoeken of een externe wrakingskamer bijdraagt aan het vertrouwen in de wrakingsprocedure. Het experiment is gestart in april 2014 en duurt 1 à 2 jaar. 
 

Onderzoeksrapport: laat hogere rechters oordelen over wraking

Onderzoeksrapport: laat hogere rechters oordelen over wraking
De Universiteit van Utrecht deed onderzoek naar manieren om de wrakingsprocedure te verbeteren. Een van de aanbevelingen om het vertrouwen in de wrakingsprocedure te vergroten: laat het oordeel over een wrakingsverzoek over aan hogere rechters.

 

 

 

 

 

Alles over wraking:

  

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.