Levenslang

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksUitspraken en nieuws > Thema's > Levenslang

Wist u dat?

 
 
 
  • In Nederland zitten op dit moment ongeveer 40 mensen levenslang vast.
  • Iemand die levenslang heeft gekregen kan alleen vrijkomen door gratie van de koning.
  • Tot in de jaren 80 van de vorige eeuw werd na verloop van tijd standaard overwogen of veroordeelden in aanmerking kwamen voor gratie. Sinds dat is afgeschaft, is vrijwel nooit meer gratie verleend.

 

Levenslang is ook echt levenslang

Levenslang betekent dat iemand nooit meer vrijkomt, tenzij de koning gratie verleent. Sinds 1986 heeft alleen een gevangene die op sterven lag gratie gekregen. Omdat er geen reële mogelijkheid is om een herbeoordeling te krijgen en eventueel vrij te komen, staat de straf nu ter discussie.

Misdrijven waar levenslang op staat

Iemand kan levenslang krijgen als hij bijvoorbeeld

  • een moord of meerdere moorden heeft gepleegd
  • leiding geeft aan een terroristische organisatie
  • een aanslag heeft gepleegd tegen de regering of koning(in)

 

 

 

 Bekende zaken levenslang

​De moordenaar van de filmer en columnist Theo van Gogh, werd in 2005 veroordeeld tot levenslang. Onder andere vanwege moord en terrorisme.

​Verpleegkundige Lucia de B. werd door de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad veroordeeld tot levenslang vanwege 7 moorden op ziekenhuispatiënten. Maar in 2010 werd ze van alle beschuldigingen vrijgesproken na een herzieningsadvies van de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken. Lucia de B. was onterecht veroordeeld.

​Marcel T. vermoorde Louis Sévèke, een activist uit Nijmegen. De rechtbank oordeelde dat T. toerekeningsvatbaar was en dat er kans op herhaling bestond. Bovendien had hij al 4 bomaanslagen en 7 bankovervallen gepleegd.

​3 mannen worden in een liquidatieproces veroordeeld tot levenslang. De rechtbank vond dat het beroepsmatig op kille en berekenende wijze vermoorden van mensen, ook als het criminelen zijn, zwaar bestraft moet worden.

​Lau G. wordt in april 2015 tot levenslang veroordeeld vanwege de moord op twee mannen, die op heterdaad werden betrapt tijdens het rippen van een hennepplantage. En dag na het vonnis pleegt Lau G. zelfmoord.

​2 mannen worden tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor een schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind december 2012, waarbij 2 mannen worden vermoord.

 

Overzicht veroordeling tot levenslang

In het uitsprakenregister staan alle strafzaken sinds 2002 waarin de rechter een levenslange gevangenisstraf heeft opgelegd. Zoek binnen het uitsprakenregister op ‘levenslang’.

 

 

Levenslang, perspectief op verandering

In de meeste Europese landen kijkt een rechter na een bepaalde periode of de levenslange gevangenisstraf nog noodzakelijk en legitiem is. In Nederland bestaat die mogelijkheid niet.

 

 

Vraag en antwoord

Wat is het doel van levenslange gevangenisstraf?

Boete doen voor een zeer ernstig misdrijf, bescherming van de samenleving en het heeft een afschrikwekkend effect.

Hoe vaak wordt gratie verleend?

Gratie bij levenslang komt zelden voor. Tussen 1986 en 2017 is 1 gratieverzoek toegewezen, vanwege ongeneeslijke ziekte.

Hoe verschilt levenslang in Nederland van de rest van Europa?

Hier kan iemand met levenslang alleen vrijkomen na gratie. In andere Europese landen wordt het vonnis na een bepaalde periode opnieuw bekeken door de rechter.

 

Relevante onderwerpen:

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum