Laden...

Digitaal procederen belastingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Bestuursrecht > Digitaal procederen belastingen

U kunt via Mijn Rechtspraak digitaal procederen over rijksbelastingen en lokale belastingen bij de rechtbank of het gerechtshof.

Voordelen digitaal procederen

  • Eenvoudig stukken (documenten) in pdf-formaat uploaden en downloaden.
  • Digitale ontvangstbevestiging na elk (nieuw) ingediend stuk.
  • Tijd- en plaatsonafhankelijk inzicht in uw dossiers.
  • U ontvangt per e-mail een kennisgeving als de rechtbank of het gerechtshof iets heeft toegevoegd of gewijzigd in het dossier.

Direct indienen (hoger) beroep

Vertegenwoordigt u als belastingadviseur of rechtsbijstandverlener iemand anders in (hoger) beroep? Of dient u als bestuurder (hoger) beroep in voor uw bv of nv of namens een vereniging of stichting? U logt in met eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 3.

Als advocaat logt u in met uw advocatenpas.

Let op: kijk als eigenaar van een eenmanszaak, vennoot van een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) op de pagina Beroep belastingen digitaal of hoger beroep belastingzaak digitaal.

 

In lokale – en rijksbelastingzaken kunt u niet Veilig Mailen

Uw (hoger)beroepschrift, verweerschrift, verzoekschrift, aanvullende stukken en andere communicatie verstuurt u via Mijn Rechtspraak.

 


 Digitaal procederen belastingen bestaat uit de volgende stappen:

>Alles uitklappen

  • U begint met het maken van een (hoger)beroepschrift en slaat dat op in pdf/a-formaat. Zet in uw (hoger)beroepschrift:

    • uw naam en adres
    • waarom u het niet eens bent met de afwijzing van uw bezwaar door de Belastingdienst, de provincie, het waterschap of de gemeente (beroep). Of waarom u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank over een belastingzaak (hoger beroep)
    • wat de beslissing volgens u moet zijn
    • de datum
    • uw handtekening

    • als belastingadviseur of rechtsbijstandverlener (procesvertegenwoordiger) of als, bestuurder voor uw bv of nv of bestuurder van een vereniging of stichting (procesdeelnemer) met eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 3);
    • als advocaat met uw advocatenpas.


    Let op: kijk als eigenaar van een eenmanszaak, vennoot van een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) op de pagina Beroep belastingen digitaal of hoger beroep belastingzaak digitaal.


    • Kies 'Nieuwe zaak indienen' en vul de gevraagde gegevens in.
    • Upload het (hoger)beroepschrift.
    • Voeg de bijlagen toe als afzonderlijke pdf-bestanden:
      • de afwijzing van uw bezwaar door de Belastingdienst, de provincie, de gemeente of het waterschap als u in beroep gaat; of de uitspraak van de rechtbank waartegen u in hoger beroep gaat;
      • als u die heeft: documenten die uw standpunt onderbouwen;
      • als belastingadviseur of rechtsbijstandverlener een schriftelijke machtiging (pdf, 0 B) (pdf, 0 B) (pdf, 0 B) (pdf, 0 B) waaruit blijkt dat u uw cliënt mag vertegenwoordigen in (hoger) beroep
      • als bv, nv, stichting of vereniging: een uittreksel uit het handelsregister (niet ouder dan 1 jaar) waaruit blijkt wie als (uiteindelijk) bevoegd bestuurder (hoger) beroep mag instellen.

    Klik op de knop Bericht versturen om uw (hoger)beroepschrift en de bijlagen in te dienen.

    Let op: u kunt alleen pdf/a-bestanden uploaden in Mijn Rechtspraak. Een bestand kan tot 25 MB groot zijn. U kunt meerdere bestanden uploaden.

    Ontvangstbevestiging
    Na het indienen ziet u direct een melding met datum en tijd van indienen en het indieningsnummer. Een ontvangstbevestiging van uw indiening kunt u downloaden bij Verstuurde berichten.

    Zaaknummer
    Als de rechtbank of het gerechtshof uw (hoger)beroepschrift in behandeling heeft genomen, krijgt u in Mijn Rechtspraak een bericht met daarin het zaaknummer.

    Griffierecht
    Als de rechtbank of het gerechtshof uw (hoger)beroepschrift heeft verwerkt, moet u binnen 4 weken griffierecht betalen. U ontvangt per post een uitnodiging om het griffierecht te betalen.



  • Procedeert u nog niet digitaal, maar de andere partij (Belastingdienst, gemeente, waterschap, provincie) wel? Dan stuurt de rechtbank of het gerechtshof u een kopie van de stukken per post. U krijgt daarbij de uitnodiging om u aan te melden voor digitaal procederen.

    Daarvoor logt u in op Mijn Rechtspraak. In het startscherm kiest u 'Aanmelden in lopende zaak'. Vul de gevraagde gegevens in, zoals het zaaknummer en uw e-mailadres. Ook kunt u bijlagen toevoegen, zoals een verweerschrift en eventueel bewijsstukken (documenten). Met de knop Bericht versturen meldt u zich aan in de lopende zaak.

    Nadat de rechtbank of het gerechtshof uw aanmelding heeft verwerkt, ontvangt u daarover een e-mail. U ziet dan in Mijn Rechtspraak de zaak staan bij Mijn dossiers.



  • Wilt u na het indienen van uw (hoger)beroepschrift aanvullende documenten indienen of een reactie geven op het verweerschrift? Of wilt u in hoger beroep een verweerschrift indienen?

    Dat doet u via Nieuw bericht in het digitaal dossier. U kunt ook bijlagen toevoegen, zoals bewijsstukken (documenten). U verstuurt uw aanvullende documenten of het verweerschrift met de knop Bericht versturen.

    Nadat u het bericht heeft ingediend, ziet u direct een melding met datum en tijd van indienen en het indieningsnummer. Een ontvangstbevestiging van uw indiening kunt u downloaden bij Verstuurde berichten.

    U ontvangt per e-mail een kennisgeving als de rechtbank documenten heeft toegevoegd aan het dossier. Bijvoorbeeld een verzoek om informatie of het verweerschrift van de andere partij.



  • U ontvangt via Mijn Rechtspraak een uitnodiging voor de zitting. Hierin staat wanneer (datum) en waar (locatie of online) de mondelinge behandeling plaatsvindt.


  • De rechtbank (beroep) of het gerechtshof (hoger beroep) doet binnen 6 weken na de zitting een uitspraak. U krijgt bericht als de rechtbank of het gerechtshof meer tijd nodig heeft. Als de uitspraak in het digitale dossier staat, krijgt u daarover een kennisgeving.

  • Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter in de beroepszaak? U kunt digitaal hoger beroep indienen bij het gerechtshof dat in de uitspraak vermeld staat. Dat doet u door een nieuwe zaak in te dienen in Mijn Rechtspraak. Ook de andere partij kan in hoger beroep gaan. Als dat zo is, dan krijgt u daarover een kennisgeving. 


Komt u of uw cliënt door de beslissing van de overheidsorganisatie of de uitspraak van de rechtbank direct in de problemen? U kunt de rechtbank of het gerechtshof vragen om een snelle beslissing, een voorlopige voorziening. Dat verzoek kunt u ook als Nieuw bericht indienen via Mijn Rechtspraak.

Digitale toegang bestuursrecht en civiel recht

De maatschappij digitaliseert steeds meer. In die ontwikkeling gaat de Rechtspraak mee. De komende jaren biedt de Rechtspraak partijen in steeds meer bestuursrechtelijke en civiele zaken digitale toegang tot de rechter (pdf, 145,3 KB). Zo worden procedures sneller en toegankelijker. 

 


Vraag en antwoord

Welke browser kan ik gebruiken?

U kunt werken met: een actuele versie van een browser zoals Google Chrome, Edge, Firefox of Safari (niet: Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge Legacy). U heeft de nieuwste versie van deze browser nodig om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken. Het kan voorkomen dat een bepaalde browser in combinatie met lokale instellingen problemen veroorzaakt. Het advies is dan een andere browser te proberen of de software van uw browser bij te werken naar een hogere versie.

Welke documenten kan ik uploaden?

U kunt alleen pdf/a-bestanden uploaden. Die kunnen maximaal 25 MB zijn en mogen niet beveiligd zijn met bijvoorbeeld een wachtwoord. Word- en Excel-documenten en foto’s slaat u op als pdf/a-bestand. Heeft u papieren documenten? Gebruik dan een scanner en software die pdf/a-bestanden kunnen maken van voldoende kwaliteit. Bij voorkeur met een resolutie van 300 dpi en met een OCR-laag voor tekstherkenning. Audio- en videobestanden verstuurt u via Veilig Mailen. Voeg een begeleidende brief bij, waarin u onderbouwt wat u met deze bestanden wil aantonen. Die begeleidende brief uploadt u vervolgens ook in Mijn Rechtspraak.

Moet ik stukken een voor een uploaden of kan ik ze in 1 pdf aanleveren?

De stukken moet u als afzonderlijke pdf/a-bestanden uploaden. Geef de bestanden een duidelijk naam en de producties een doorlopende nummering.


Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.