Laden...

De Rechtspraak werkt aan een eigentijdse gang naar de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Rechtspraak in Nederland > Digitalisering rechtspraak

Digitaal toegankelijke rechtspraak

De Rechtspraak werkt aan een eigentijdse gang naar de rechter. Over een paar jaar kan iedereen digitaal een rechtszaak starten. Voor professionele partijen wordt digitaal procederen verplicht. Als particulier kunt u kiezen. De mondelinge behandeling blijft in de rechtszaal. De rechter is gericht op een snelle, goede oplossing van het geschil.

Digitaal of op papier procederen

Digitaal procederen wordt verplicht voor professionals, zoals advocaten, deurwaarders, bestuursorganen en rechtspersonen. Als u zich als particulier niet laat bijstaan door een advocaat, dan kunt u kiezen hoe u de procedure wilt voeren: digitaal of op de traditionele manier. Ook de zzp'ers en informele verenigingen mogen kiezen.

Mijn Rechtspraak

Wilt u in de toekomst een digitale procedure starten, dan doet u dat via Mijn Rechtspraak. Dit webportaal is beveiligd. Particulieren loggen in met hun DigiD, met een extra controle via sms. Organisaties loggen in met eHerkenning en advocaten met hun advocatenpas. Als partij in een rechtszaak kunt u hier stukken indienen en digitaal met de Rechtspraak communiceren over uw zaak.  

 

Digitalisering per rechtsgebied

 

Civiel recht

Tussen 1 september 2017 en 1 oktober 2019 was digitaal procederen verplicht voor advocaten bij conflicten over een bedrag van meer dan € 25.000 (dagvaardingsprocedures) bij de rechtbanken Gelderland en Midden-Nederland.

Digitaal procederen bleek meer tijd en geld te kosten dan gepland. Daarop besloot de Raad voor de rechtspraak de digitale vorderingsprocedure niet landelijk in te voeren.

De Rechtspraak richt zich nu op eenvoudige digitale toegang voor rechtzoekenden en hun vertegenwoordigers. Het doel is om in de toekomst zoveel mogelijk papierloos te procederen.

Bestuursrecht

Advocaten procederen sinds 12 juni 2017 verplicht digitaal in asiel- en bewaringszaken. Op enig moment wordt digitaal procederen in alle nieuwe bestuursrechtelijke zaken mogelijk. Als particulier kunt u er dan voor kiezen om uw procedure tegen een bestuursorgaan digitaal te voeren. Voor professionals is dat verplicht.

 

Strafrecht

De politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en het gevangeniswezen stemmen hun digitale systemen op elkaar af. Zo kunnen ze sneller en makkelijker documenten en andere informatie met elkaar uitwisselen. Advocaten ontvangen digitaal dossiers in bijna alle strafzaken in eerste aanleg. Vanaf het najaar 2020 ontvangen zij ook steeds vaker digitaal strafdossiers in hoger beroep. Verder verbeteren de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie hun logistieke samenwerking en worden de procedures eenvoudiger, om strafzaken sneller te kunnen afhandelen.

Digitaal toezicht

De rechter houdt toezicht op het werk van de curator of de bewindvoerder bij faillissementen, schuldsanering en beschermingsbewind. Dit toezicht voert de rechter steeds meer digitaal uit. Zo wisselen curatoren bij alle rechtbanken digitaal informatie uit met de rechter-commissaris over faillissementszaken. En communiceren professionele bewindvoerders van beschermingsbewinden digitaal met de rechtbank. Vanaf september 2020 gaan ook steeds meer professionele bewindvoerders in Wsnp-zaken digitaal communiceren met de rechtbank.

     

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.