Laden...

Digitalisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Rechtspraak in Nederland > Digitalisering rechtspraak

Laagdrempelig en eenvoudig 

pexels-karsten-madsen-18104.jpg


De Rechtspraak is toegankelijk voor iedereen. Digitalisering is een van de manieren om toegang tot de rechter laagdrempelig en eenvoudig te maken. Een rechtszaak starten, berichten versturen, stukken uitwisselen en het dossier inzien kan de komende jaren steeds meer digitaal.

Digitalisering, waarom en hoe? 

Digitalisering is niet meer weg te denken in onze samenleving. We winkelen en regelen bankzaken online en communiceren digitaal met overheidsinstanties. Ook voor rechtzoekenden en juridisch professionals is digitale toegang tot de Rechtspraak gewenst. Zo worden procedures toegankelijker en sneller. En worden drempels weggenomen die de toegang tot de rechter belemmeren.

 

Beveiligd webportaal 

Digitaal procederen gaat via Mijn Rechtspraak. Dit webportaal is beveiligd. Burgers loggen in met hun DigiD, met een extra controle via sms. Advocaten loggen in met hun advocatenpas. Andere professionals en organisaties loggen in met eHerkenning.

Strafrechtadvocaten werken digitaal via Mijn Strafdossier. Dit webportaal is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Automatisch uitwisselen

Advocaten, deurwaarders, verzekeraars of bestuursorganen die veel of omvangrijke processtukken uitwisselen met de rechtspraak, kunnen in de toekomst gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling wisselen zij geautomatiseerd gegevens uit in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken.

Professionele bewindvoerders van beschermingsbewinden communiceren digitaal met de rechtbank via het Aansluitpunt Toezicht.

 

Vernieuwen

Om goed aan te sluiten bij behoeften en problemen in de samenleving zet de Rechtspraak vaker nieuwe technologie in. Bijvoorbeeld om meer uitspraken online te publiceren. Of voor handige hulpmiddelen voor rechtzoekenden om eenvoudiger hun recht te kunnen halen.

De digitale dienstverlening van de Rechtspraak is volop in ontwikkeling. Uw vragen, opmerkingen en tips zijn voor ons een aanleiding om te onderzoeken of deze beter kan.

Verplicht voor professionals

Digitaal procederen wordt op enig moment verplicht voor professionals, zoals advocaten, deurwaarders, bestuursorganen en rechtspersonen. Een aantal professionals vertellen over hun ervaringen met digitalisering bij de Rechtspraak.

Burgers die geen advocaat inschakelen, kunnen kiezen hoe ze de procedure willen voeren: digitaal of op papier.

 


Digitalisering per rechtsgebied

    

De politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en het gevangeniswezen stemmen hun digitale systemen op elkaar af. Zo kunnen ze sneller en makkelijker documenten en andere informatie met elkaar uitwisselen. 

De rechter houdt toezicht op het werk van de curator of de bewindvoerder bij faillissementen, schuldsanering en beschermingsbewind. Dit toezicht voert de rechter bijna helemaal digitaal uit. 

  • Curatoren wisselen bij alle rechtbanken digitaal informatie uit met de rechter-commissaris over faillissementszaken
  • Professionele bewindvoerders van beschermingsbewinden communiceren digitaal met de rechtbank
  • Particulier bewindvoerders kunnen via Mijn Bewind bewindszaken digitaal regelen.  
  • Professionele bewindvoerders in Wsnp-zaken wisselen digitaal informatie uit met de rechtbank.

Online deelnemen 

De mondelinge behandeling van een zaak vindt plaats in de rechtszaal. De rechter kan bepalen dat partijen online deelnemen. Bijvoorbeeld vanwege maatregelen rondom het coronavirus. Maar ook kan een online zitting een drempel wegnemen die een effectieve toegang tot de rechter belemmert. 

Veilig informatie uitwisselen

In zaken die nog niet zijn gedigitaliseerd, kunt u via Veilig Mailen snel en eenvoudig processtukken en berichten uitwisselen. Uw vertrouwelijke informatie is via deze versleutelde mail beschermd.

 

Achtergrondinformatie 

In de praktijk bewezen techniek

De Rechtspraak ontwikkelt de digitale systemen stap voor stap en gebruikt daarvoor beproefde technologieën. Om risico’s zo klein mogelijk te houden, wordt de volgende stap pas gezet als de techniek zich in de praktijk heeft bewezen. 

Zowel rechtspraakmedewerkers als rechtzoekenden en juridisch professionals testen regelmatig nieuwe onderdelen van de digitale dienstverlening. De invoering van de digitale systemen start altijd eerst bij 1 of enkele gerechten. Als alle betrokken partijen vinden dat de systemen voldoende werken, wordt digitaal procederen in die zaken bij alle gerechten mogelijk. 

Historie 

De Rechtspraak werkt stapsgewijs, zorgvuldig en beheerst aan de modernisering van en digitale toegang tot juridische procedures. Vanaf 2018 richt de Raad voor de rechtspraak zich op digitale toegankelijkheid in plaats van het automatiseren van juridische procedures. Met het project Digitale Toegang (Project DT) wil de rechtspraak het voor rechtzoekenden en procesvertegenwoordigers mogelijk maken om zoveel mogelijk papierloos te procederen in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke procedures. Daarvoor zijn in het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI 2014-2018) vooral digitale stappen gezet in de rechtsgebieden Toezicht, Strafrecht en Bestuursrecht. 

Meer achtergrondinformatie

 

Nieuws digitalisering rechtspraak  - Met dit webonderdeel worden de zoekresultaten en de bijbehorende eigenschappen weergegeven.  Nieuws digitalisering rechtspraak

 

 

Verplichtezorgdossiers digitaal inzien? Binnenkort bij alle rechtbanken1376014-6-2022 11:00:16Advocaten kunnen vanaf 27 juni 2022 altijd en overal het digitale zaaksdossier in verplichtezorgzaken (Wvggz, Wzd en Wfz) raadplegen via Mijn Rechtspraak Marten Kok is één van die 1608https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Forms/AllItems.aspxhtmlFalseaspx
Start pilot digitaal procederen gemeenschappelijke verzoeken echtscheiding417715-4-2022 09:17:37Bij de rechtbanken Overijssel (locatie Almelo) en Midden-Nederland (locatie Utrecht) start op 11 april de pilot Digitale Toegang in de zaakstroom gemeenschappelijke verzoeken 4569https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Forms/AllItems.aspxhtmlFalseaspx
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden start pilot Digitale Toegang rijksbelastingen3843617-3-2022 09:29:34Op 28 maart start bij de belastingkamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een pilot Digitale Toegang in de zaakstroom rijksbelastingen Vanaf die datum kunnen procespartijen via 2716https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Forms/AllItems.aspxhtmlFalseaspx

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.