Laden...

Digitalisering rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Rechtspraak in Nederland > Digitalisering rechtspraak

Laagdrempelig en eenvoudig 

pexels-karsten-madsen-18104.jpg


De Rechtspraak is toegankelijk voor iedereen. Digitalisering is een van de manieren om toegang tot de rechter laagdrempelig en eenvoudig te maken. Een rechtszaak starten, berichten versturen, stukken uitwisselen en het dossier inzien kan de komende jaren steeds meer digitaal.

Digitalisering, waarom en hoe? 

Digitalisering is niet meer weg te denken in onze samenleving. We winkelen en regelen bankzaken online en communiceren digitaal met overheidsinstanties. Ook voor rechtzoekenden en juridisch professionals is digitale toegang tot de Rechtspraak gewenst. Zo worden procedures toegankelijker en sneller. En worden drempels weggenomen die de toegang tot de rechter belemmeren.

 

Beveiligd webportaal 

Digitaal procederen gaat via Mijn Rechtspraak. Dit webportaal is beveiligd. Burgers loggen in met hun DigiD, met een extra controle via sms. Advocaten loggen in met hun advocatenpas. Andere professionals en organisaties loggen in met eHerkenning.

Strafrechtadvocaten werken digitaal via Mijn Strafdossier. Dit webportaal is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Automatisch uitwisselen

Advocaten, deurwaarders, verzekeraars of bestuursorganen die veel of omvangrijke processtukken uitwisselen met de rechtspraak, kunnen in de toekomst gebruikmaken van het Aansluitpunt Rechtspraak. Met deze systeemkoppeling wisselen zij geautomatiseerd gegevens uit in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke zaken.

Professionele curatoren, professionele bewindvoerders en professionele mentoren kunnen volledig digitaal communiceren met de rechtbank via het Aansluitpunt Toezicht.

 

Vernieuwen

Om goed aan te sluiten bij behoeften en problemen in de samenleving zet de Rechtspraak vaker nieuwe technologie in. Bijvoorbeeld om meer uitspraken online te publiceren. Of voor handige hulpmiddelen voor rechtzoekenden om eenvoudiger hun recht te kunnen halen.

De digitale dienstverlening van de Rechtspraak is volop in ontwikkeling. Uw vragen, opmerkingen en tips zijn voor ons een aanleiding om te onderzoeken of deze beter kan.

Verplicht voor professionals

Digitaal procederen wordt op enig moment verplicht voor professionals, zoals advocaten, deurwaarders, bestuursorganen en rechtspersonen. Een aantal professionals vertellen over hun ervaringen met digitalisering bij de Rechtspraak.

Burgers die geen advocaat inschakelen, kunnen kiezen hoe ze de procedure willen voeren: digitaal of op papier.

 

Digitalisering per rechtsgebied

De politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en het gevangeniswezen stemmen hun digitale systemen op elkaar af. Zo kunnen ze sneller en makkelijker documenten en andere informatie met elkaar uitwisselen. 

De rechter houdt toezicht op het werk van de curator, bewindvoerder en mentor. Dit toezicht gebeurt veelal digitaal.

Online deelnemen 

De mondelinge behandeling van een zaak vindt plaats in de rechtszaal. De zitting kan, met toestemming van partijen, ook online plaatsvinden. Een online zitting kan een drempel wegnemen die een effectieve toegang tot de rechter belemmert.

Veilig informatie uitwisselen

In zaken die nog niet zijn gedigitaliseerd, kunt u via Veilig Mailen snel en eenvoudig processtukken en berichten uitwisselen. Uw vertrouwelijke informatie is via deze versleutelde mail beschermd.

 

Achtergrondinformatie 

In de praktijk bewezen techniek

De Rechtspraak ontwikkelt de digitale systemen stap voor stap en gebruikt daarvoor beproefde technologieën. Om risico’s zo klein mogelijk te houden, wordt de volgende stap pas gezet als de techniek zich in de praktijk heeft bewezen. 

Zowel rechtspraakmedewerkers als rechtzoekenden en juridisch professionals testen regelmatig nieuwe onderdelen van de digitale dienstverlening. De invoering van de digitale systemen start altijd eerst bij 1 of enkele gerechten. Als alle betrokken partijen vinden dat de systemen voldoende werken, wordt digitaal procederen in die zaken bij alle gerechten mogelijk. 

Historie 

De Rechtspraak werkt stapsgewijs, zorgvuldig en beheerst aan de modernisering van en digitale toegang tot juridische procedures. Vanaf 2018 richt de Raad voor de rechtspraak zich op digitale toegankelijkheid in plaats van het automatiseren van juridische procedures. Met het project Digitale Toegang (Project DT) wil de rechtspraak het voor rechtzoekenden en procesvertegenwoordigers mogelijk maken om zoveel mogelijk papierloos te procederen in bestuursrechtelijke en civielrechtelijke procedures. Daarvoor zijn in het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI 2014-2018) vooral digitale stappen gezet in de rechtsgebieden Toezicht, Strafrecht en Bestuursrecht. 

Meer achtergrondinformatie

 

Nieuws digitalisering rechtspraak - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws digitalisering rechtspraak

 

 

Beslagrekesten alleen nog via Mijn Rechtspraak vanaf 1 januari 2025Beslagrekesten alleen nog via Mijn Rechtspraak vanaf 1 januari 2025https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Beslagrekesten-alleen-nog-via-Mijn-Rechtspraak-vanaf-1-januari-2025.aspxUtrecht24-11-2024 23:00:00Vanaf 1 januari 2025 mogen advocaten alleen via het webportaal Mijn Rechtspraak een beslagrekest indienen. Dat betekent dat ze alleen digitaal toestemming kunnen vragen aan de rechtbank om conservatoir beslag te leggen. <p>Vanaf 1 januari 2025 mogen advocaten alleen via het webportaal Mijn Rechtspraak een beslagrekest indienen. Dat betekent dat ze alleen digitaal toestemming kunnen vragen aan de rechtbank om conservatoir beslag te leggen. Als de beslissing van de rechter, het zogenoemde beslagverlof, er is, dan kan de advocaat die beslissing direct in het digitale dossier downloaden.<br><br></p>
Digitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken breidt uit met 4 rechtbankenDigitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken breidt uit met 4 rechtbankenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-alle-familie--en-jeugdzaken-breidt-uit-met-4-rechtbanken.aspxUtrecht17-11-2024 23:00:00De komende maanden kunnen advocaten bij steeds meer rechtbanken digitaal procederen via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’ in alle zaken binnen familie en jeugd. <p>De komende maanden kunnen advocaten bij steeds meer rechtbanken digitaal procederen via het webportaal ‘Mijn Rechtspraak’ in <a href="/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/Familie-en-jeugdrecht/Paginas/familie-jeugdrecht-digitaal.aspx">alle zaken binnen familie en jeugd</a>. Vanaf vandaag kan dat ook bij de rechtbanken Midden-Nederland, Noord-Nederland, Oost-Brabant en Rotterdam. Bij de rechtbank Gelderland <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-alle-familie--en-jeugdzaken-bij-de-rechtbank-Gelderland-vanaf-vandaag-mogelijk.aspx">was dit sinds 6 mei 2024 mogelijk</a>. De overige rechtbanken volgen in 2025. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken. <br></p>
Digitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken bij eerste 4 rechtbankenDigitaal procederen in alle familie- en jeugdzaken bij eerste 4 rechtbankenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-alle-familie--en-jeugdzaken-bij-eerste-4-rechtbanken.aspxDen Haag29-10-2024 23:00:00De komende maanden kunnen advocaten bij steeds meer rechtbanken digitaal procederen in alle zaken binnen familie en jeugd. Vanaf 18 november kan dat bij de rechtbanken Midden-Nederland, Noord-Nederland, Oost-Brabant en Rotterdam.<p>De komende maanden kunnen advocaten bij steeds meer rechtbanken digitaal procederen via het webportaal 'Mijn Rechtspraak' in alle zaken binnen familie en jeugd. Vanaf 18 november kan dat bij de rechtbanken Midden-Nederland, Noord-Nederland, Oost-Brabant en Rotterdam. Bij de rechtbank Gelderland was dit <a href="/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Digitaal-procederen-in-alle-familie--en-jeugdzaken-bij-de-rechtbank-Gelderland-vanaf-vandaag-mogelijk.aspx">sinds 6 mei 2024 al mogelijk</a>. De overige rechtbanken volgen in 2025. Via het webportaal Mijn Rechtspraak logt een advocaat in en heeft zo altijd een actueel overzicht van ingediende zaken en bijbehorende stukken.</p>

Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.