Laden...

Mijn Strafdossier – digitaal stukken uitwisselen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Strafrecht > Mijn Strafdossier – digitaal stukken uitwisselen

 

Strafdossiers digitaal verstrekken

Mijn Strafdossier is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak.

Eerste aanleg

U ontvangt via Mijn Strafdossier digitaal strafdossiers in:

  • Politierechterzaken
  • Kinderzaken
  • Kantonzaken
  • Meervoudige kamerzaken
  • (Super)snelrechtzaken

Hoger beroep

U ontvangt in steeds meer zaken digitaal stukken via Mijn Strafdossier.

Gerechtshof Den Haag: politierechterzaken, meervoudige kamer-zaken – niet gedetineerd, strafzaken die door de kantonrechter zijn afgedaan en ontnemingen.

Gerechtshof Amsterdam: politierechterzaken en strafzaken die door de kantonrechter zijn afgedaan (vanaf 16 september 2020).

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch: politierechterzaken en strafzaken die door de kantonrechter zijn afgedaan (vanaf 28 oktober 2020).

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: politierechterzaken (vanaf 27 november 2020).

Mijn Strafdossier

U logt in op Mijn Strafdossier met uw advocatenpas.

Inloggen Mijn Strafdossier

 

Nog niet digitaal

Digitale dossiers worden alleen verstrekt als het OM de zaak digitaal aanbrengt. Als advocaat van slachtoffers en benadeelden ontvangt u het dossier nog niet digitaal.

Modernisering strafrecht: wat verandert er?

Diverse organisaties hebben een rol in het strafproces. Naast de Rechtspraak zijn dat onder meer het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de politie, het gevangeniswezen en de reclassering. Sinds enkele jaren werken zij samen om de verschillende digitale systemen van hun organisaties op elkaar af te stemmen. In de toekomst wordt de strafrechtketen:

>Alles uitklappen
  • De meeste processtukken gaan nu nog op papier door de strafrechtketen. In de toekomst zijn deze stukken van het begin tot het einde van de procedure digitaal beschikbaar.

  • ​De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie verbeteren hun logistieke samenwerking. Dit gebeurt onder meer in de Verkeerstoren++, die in elk arrondissement en ressort gebouwd wordt. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat strafzaken sneller afgehandeld worden en niet onnodig aangehouden hoeven te worden.
    Ook worden concrete voorstellen uitgewerkt om de doorlooptijden van hoger beroep en beroep in cassatie te verkorten. De bijbehorende processen en werkwijzen van de gerechtshoven en de Hoge Raad worden meer uniform.

  • De procedures in het Wetboek van Strafvordering worden gemoderniseerd (rijksoverheid.nl) en aangepast aan de nieuwe technische mogelijkheden. De procedures worden eenvoudiger, zodat de rechter sneller uitspraak kan doen. De nieuwe regels verminderen bovendien het administratieve werk voor advocaten, politie, rechters en andere partijen.

 

Vraag en antwoord

Kan ik als advocaat iemand machtigen om strafdossiers te downloaden?

Ja, dat kan door de gewenste personen een machtiging toe te kennen via de website van de orde van advocaten (advocatenorde.nl).

Kan ik de ontvangst van een notificatiemail instellen?

U kunt kiezen of u van iedere aanlevering van een dossier of nagekomen stuk een notificatiemail wilt ontvangen of dat u dagelijks één verzamelnotificatiemail ontvangt. U kunt ook aangeven dat u geen notificatiemail wil ontvangen.

Hoe kan ik het dossier downloaden?

Klik direct op ‘Download’, waardoor het volledige dossier in één keer wordt gedownload of klap het dossier uit en selecteer één of meerdere stukken en klik op 'Download', zodat alleen de gewenste stukken worden gedownload.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.