Modernisering strafrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Strafrecht > Modernisering strafrecht

Wat verandert er in het strafrecht?

Diverse organisaties hebben een rol in het strafproces. Naast de Rechtspraak zijn dat onder meer het Openbaar Ministerie, de advocatuur, de politie, het gevangeniswezen en de reclassering. Sinds enkele jaren werken zij samen om de verschillende digitale systemen van hun organisaties op elkaar af te stemmen. In de toekomst wordt de strafrechtketen:

 

>Alles uitklappen
  • De meeste processtukken gaan nu nog op papier door de strafrechtketen. In de toekomst zijn deze stukken van het begin tot het einde van de procedure digitaal beschikbaar.

  • ​De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie verbeteren hun logistieke samenwerking. Dit gebeurt onder meer in de Verkeerstoren++, die in elk arrondissement en ressort gebouwd wordt. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat strafzaken sneller afgehandeld worden en niet onnodig aangehouden hoeven te worden.
    Ook worden concrete voorstellen uitgewerkt om de doorlooptijden van hoger beroep en beroep in cassatie te verkorten. De bijbehorende processen en werkwijzen van de gerechtshoven en de Hoge Raad worden meer uniform.

  • De procedures in het Wetboek van Strafvordering worden gemoderniseerd en aangepast aan de nieuwe technische mogelijkheden. De procedures worden eenvoudiger, zodat de rechter sneller uitspraak kan doen. De nieuwe regels verminderen bovendien het administratieve werk voor advocaten, politie, rechters en andere partijen.

 

Actueel

  • Advocaten kunnen nu al digitaal strafdossiers inzien in het advocatenportaal Mijn Strafdossier.
  • Advocaten ontvangen hun strafdossiers in politierechterzaken, kinderzaken, kantonzaken en OM-afdoeningen uitsluitend digitaal.

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via
Stel uw vraag via

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Veelgestelde vragen aan het Rechtspraak Servicecentrum