Laden...

Uittreksel gezagsregister opvragen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Zelf regelen > Uittreksel gezagsregister

In dit register leggen rechtbanken beslissingen over het ouderlijk gezag en de voogdij vast. Het register is openbaar. U kunt een uittreksel opvragen van een kind. Dit is een kort overzicht van de registraties in het register. 


Wie kan een uittreksel opvragen?

Iedereen kan een uittreksel uit het gezagsregister opvragen.

Advocaten kunnen met hun advocatenpas direct zoeken in het gezagsregister.

Wat kost het?

Voor een uittreksel uit het gezagsregister hoeft u geen griffierecht te betalen.

 

Wat staat in het gezagsregister?

Registraties op verzoek van ouders 

Een medewerker van de griffie kan op verzoek van ouders zaken vastleggen in het gezagsregister over het gezag en de voogdij. Deze registraties heten in de wet ‘aantekeningen’. De medewerker van de griffie kan op verzoek van ouders aantekenen:

  • dat 2 ongehuwde ouders of ouders zonder geregistreerd partnerschap voortaan het gezamenlijk gezag uitoefenen over hun kind.

    Goed om te weten: door een wetswijziging hebben de meeste ouders sinds 1 januari 2023 automatisch het gezamenlijk gezag over hun kind en is een aantekening in het gezagsregister niet meer nodig. Is het kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan kunt u digitaal of met een formulier gezag aanvragen. Meer informatie leest u op pagina Ouderlijk gezag.

  • wie de ouders als voogd aanwijzen voor hun minderjarige kinderen, voor het geval dat de ouders met gezag overlijden. 

Beslissingen van de rechter over het gezag 

Bijvoorbeeld een beslissing dat: 

  • 1 ouder het gezag krijgt, of
  • het gezag van ouders eindigt 
Als u een uittreksel gezagsregister opvraagt ziet u de naam en de geboortedatum van het kind staan. Het kan zijn dat het uittreksel verder leeg is en geen aantekening of beslissing over het gezag vermeldt. Meestal hebben een of beide ouders dan op grond van de wet automatisch het ouderlijk gezag.


Heeft u een vraag?

Voor meer informatie of hulp, bezoek de contactpagina. Daar vindt u antwoorden op veelgestelde vragen en informatie over hoe u ons kunt bereiken.