Laden...

Informatie opvragen over civiele zaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Zelf regelen > Informatie opvragen over civiele zaken

Iedereen kan informatie opvragen over civiele zaken. U kunt informatie opvragen over zittingen en de stand van zaken in een lopende zaak. Daarnaast kunt u de uitspraak of uitspraken in een zaak opvragen. Dit doet u met onderstaand formulier.

Civiele zaken

Civiele zaken zijn rechtszaken tussen personen, tussen personen en organisaties en tussen organisaties. Onder civiel recht vallen bijvoorbeeld arbeidsrecht, aansprakelijkheidsrecht, consumentenrecht, huurrecht, ondernemingsrecht of verzekeringsrecht

De informatie op deze pagina gaat alleen over civiele zaken. Dus niet over zaken bij de bestuursrechter of de strafrechter.


Wie kan informatie opvragen over zittingen in civiele zaken?

Iedereen kan informatie opvragen over de datum en plaats van een zitting in een civiele zaak. Dit kunt u doen via een formulier.

 

Informatie over civiele zaken voor betrokkenen

Als u betrokken bent bij een rechtszaak, dan krijgt u een kopie van de uitspraak. Als u een advocaat of gemachtigde hebt, dan ontvangen zij de uitspraak voor u. Heeft u geen advocaat of gemachtigde? Dan krijgt u de uitspraak zelf.

 

Informatie over civiele zaken van anderen

Bent u geïnteresseerd in een civiele rechtszaak, maar er zelf niet direct bij betrokken? Dan kunt u toch bepaalde informatie opvragen.

>Alles uitklappen
  • Uitspraken in civiele zaken zijn meestal openbaar. Soms besluit een rechtbank dat een uitspraak niet helemaal of niet gepubliceerd mag worden. Bijvoorbeeld om de privacy en veiligheid van betrokkenen te beschermen. Het kan ook zijn dat het gaat om bedrijfsgeheimen of de veiligheid. 

  • U kunt veel openbare uitspraken vinden in het uitsprakenregister op rechtspraak.nl. Om de privacy van betrokkenen te beschermen, worden namen en gevoelige informatie weggelaten. Het kan soms even duren voordat een uitspraak op de website staat.

  • Als u een uitspraak wilt lezen die niet op rechtspraak.nl staat, kunt u die opvragen via een formulier. De uitspraak wordt dan alsnog gepubliceerd. U krijgt dan een nummer, het ECLI-nummer, waarmee u de uitspraak kunt opzoeken op rechtspraak.nl. 

    Soms kan het gebeuren dat u de uitspraak niet ontvangt. Bijvoorbeeld als er belangrijke redenen zijn om de uitspraak niet openbaar te maken. De rechtbank beslist of de uitspraak openbaar wordt gemaakt.

    Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u daartegen in verzet gaan. Dit verzet dient u in bij het gerecht waar u de uitspraak heeft aangevraagd. Dit kost u niets.

  • U kunt de uitspraak ook op papier ontvangen. Hieraan zijn kosten verbonden.

  • Processtukken (zoals dagvaardingen, verzoekschriften, verweerschriften, conclusies van antwoord en processen-verbaal) zijn niet openbaar. U kunt processtukken dus niet opvragen. Soms worden de belangrijkste punten uit deze stukken wel beschreven in de uitspraak. Bijvoorbeeld om uit te leggen waarom de rechter een bepaalde beslissing heeft genomen.

 

Wie heeft mijn gegevens gekregen?

Iedereen kan informatie opvragen over een rechtszaak. Daarom kan het zo zijn dat iemand informatie over uw zaak heeft opgevraagd. Of iemand informatie heeft opgevraagd kunt u opvragen via een formulier.

 

Hoe vraagt u informatie op?

U vraagt informatie op via een formulier. Het formulier verstuurt u via e-mail naar de rechtbank of het gerechtshof.

Formulier informatie opvragen over civiele zaken (pdf, 142,3 KB)

Wat moet er in uw verzoek staan?

Als u informatie opvraagt over een rechtszaak, moet u in uw verzoek de volgende dingen opnemen:

  • de volledige naam of namen van minstens 1 van de personen of organisaties in de zaak
  • waar deze persoon of deze organisatie woont of gevestigd is
  • alle andere gegevens die u weet (bijvoorbeeld om welke procedure het gaat)

E-mailadressen

Stuur uw verzoek naar de rechtbank of gerechtshof waar u de uitspraak wilt opvragen. Gebruik hiervoor een van onderstaande e-mailadressen:

Rechtbanken

Gerechtshoven

 

Kosten voor het opvragen van uitspraken

Bent u niet betrokken bij de zaak en u vraagt een kopie van de uitspraak op? Dan kan dit geld kosten:

  • € 3,18 voor elke aanvraag
  • € 0,18 per bladzijde van de kopie

Als u wel zelf betrokken bent bij de zaak, dan kost dit u niets. 

Heeft u een vraag?

Bekijk eerst de contactpagina om te zien of uw vraag daar wordt beantwoord. Dit helpt u vaak sneller dan contact opnemen.
Heeft u daarna nog hulp nodig? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum (RSC):

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 08:00-20:00 uur
Vrijdag: 08:00-17:30 uur

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:30 uur